Monika Vengrínová Rôzne

Be Active v Poprade po druhý raz: Jedinečný festival chce mladým ľuďom ukázať, že môžu dokázať čokoľvek

Že Poprad nie je prestarnutý, ale žije tu i množstvo mladých šikovných ľudí, dokazuje už druhým rokom výnimočný festival Be Active. Jeho cieľom je mladých aktivovať, motivovať a ukázať im, že možné je všetko, čo chcú. Tohtoročnou témou festivalu je veda a technika.

Ilustračný obrázok k článku Be Active v Poprade po druhý raz: Jedinečný festival chce mladým ľuďom ukázať, že môžu dokázať čokoľvek
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Festival Be Active!, ktorého organizátorom je Občianske združenie (OZ) Social up, mal premiéru minulý rok. Vtedy si mladí Popradčania i ďalší záujemcovia mali možnosť vypočuť zaujímavé prednášky z oblasti osobného rozvoja. Tento rok sa téma festivalu zmenila a zamerala sa na vedu a techniku, ktoré sa stávajú čoraz populárnejšími.

Zameranie festivalu každý rok iné

„Držíme sa hesla Be Active, pretože to je to, čo chceme. Aby boli mladí ľudia aktívni, aby sa zapájali a aktivita nie je len o jednej oblasti. Preto sme si povedali, že každý rok bude téma trošku odlišná,“ vysvetlil zmenu zamerania festivalu jeho organizátor a predseda OZ Social up Martin Mlynár.

Podľa jeho slov je zámerom festivalu ukázať mladým ľuďom, že sú tu možnosti, motivovať ich, aby ostali v tomto regióne, aby kontinuálne na sebe pracovali, vzdelávali sa. V neposlednom rade im chcú ukázať, že môžu dokázať všetko, čo chcú, a to v akejkoľvek oblasti. „Pretože tak, ako niekto potrebuje milióny na to, aby vytvoril auto alebo družicu, tak aj na Slovensku máme takéto talenty, ktoré niečo dokážu vytvoriť, ale z minimálneho budgetu a tým dokazujú, že sa dá všetko,“ doplnil Martin.

Vesmírne aktivity i študentská formula

Takýmto spôsobom bola napríklad vytvorená formula študentmi Slovenskej technickej univerzity, ktorá bude v čase festivalu premávať po meste, študentské auto, či gondoly, už niekoľkokrát letiace do stratosféry, ktoré v Poprade takisto uvidíme. Stojí za nimi Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity.

„Festival ako je tento je príležitosťou prezentovať vesmírne aktivity na Slovensku a ukázať mladým ľuďom, že vesmír nie je také sci-fi, ako sa zdá. Že to, čo NASA robí za ťažké milióny, my dokážeme robiť za oveľa menšie sumy. Chceme mladým ľuďom otvoriť oči. Možno Popradčania ešte nemajú takúto skúsenosť. My ich chceme nadchnúť, získať odborníkov. Je to síce dlhá cesta, ale niekde začať treba,“ uviedol Michal Vojsovič, sekretár pre vesmírne aktivity a tajomník OZ Social up.

Okrem tejto organizácie sa na festivale budú prezentovať i ďalšie, ako napríklad Future Generation Europe s programom Mini Erasmus, či lokálne inštitúcie a organizácie pracujúce s mladými ľuďmi. Priestor dostane i Popradský mládežnícky parlament alebo komunitné projekty ako Yellow Bikes z Kežmarku a bike sharingový systém.

Priestor i pre dobrovoľníkov

Celý festival bude prebiehať na Námestí sv. Egídia, kde bude vytvorené festivalové mestečko či menší chillout stage a v priestoroch kina Tatran. Tu si môžete vypočuť prednášky inšpiratívnych rečníkov, či ľudí z odboru, ako napríklad Petra Becka, Miroslava Hajnoša, Jaroslava Dodoka, Michala Novotu, Mateja Kloceru a ďalších.

„Pre mesto Poprad je jednou z hlavných priorít podporovať aktivity mladých ľudí a títo mladí ľudia si sami niečo vybudovali, začínajú budovať komunity okolo seba a podporujú aj ďalšie projekty. Sme radi, že takýchto ľudí v Poprade máme. Chceme totiž ukázať, že naše mesto nie je len mesto dôchodcov, ale je to aj mesto mladých,“ dodal viceprimátor mesta Poprad Igor Wzoš.

Festival je príležitosťou i pre dobrovoľníkov, ktorí by sa na príprave a organizácii festivalu chceli podieľať a získať tak veľa skúseností a zručností. „Záujemcovia sa na nás môžu obrátiť cez náš facebook alebo cez kontakty uvedené na webe nášho OZ,“ dodal predseda Social up.

Mladí Popradčania pripravujú festival Be Active už po druhý raz
6
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM