Martin Sýkora Kultúra

Benátska noc v obrazoch: Skvelé podujatie sa stalo tradičným

Benátky a Štrbské pleso - zdanlivo nevšedná kombinácia, ale v Tatrách už nie výnimočná. Podujatie prilákalo pod tatranské končiare tisíce návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Benátska noc v obrazoch: Skvelé podujatie sa stalo tradičným
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Benátska noc sa konala na Štrbskom Plese už po tretí krát a to neplánovane poslednú júlovú sobotu. Na tento termín sa rozhodli organizátori podujatie preložiť potom, keď sa pred dvomi týždňami, kedy sa mala Benátska noc pôvodne konať, prebudili do vskutku nepriaznivých poveternostných podmienok, ktoré by štandardne prinútili usporiadateľa podujatie zrušiť.

„Benátska noc je naozaj výnimočná akcia s nevšednou atmosférou, ktorú sme aj tento rok chceli dopriať návštevníkom nášho regiónu, preto sme sa rozhodli vzhľadom na počasie, ktoré nám v pôvodný termín spôsobilo nejednu vrásku na čele, že akciu nezrušíme, ale preložíme na nový termín. Som si istá, že sme spravili dobre,“ priblížila prípravy tohtoročnej Benátskej noci Andrea Žigová, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry.

Počas slnečného, sobotného popoludnia prišlo na breh Štrbského plesa okolo 2.400 návštevníkov, ktorí si mohli vychutnávať príjemné, zasnené tóny harfy či zabaviť sa na divadelných scénkach o Vivaldim alebo o grófovi Szentiványim a osude Štrbského Plesa. „Pripravili sme si krátky príbeh z histórie, keď sa rozhodovalo o tom, či bude Štrbské pleso patriť Štrbianom alebo ho kúpi knieža Hohenlohe,“ vysvetlil moderátor Rudolf Kubus, ktorí si pod taktovkou Teatra Rudolfína aj zahral. Nestratili sa ani herci z Divadelnej spoločnosti. „Oceňujem, že sa podujatia tohto druhu uskutočňujú na takomto krásnom mieste. Predviedli sme krátky skeč o živote Antonia Vivaldiho,“ uviedol Vojtech Bartko z Divadelnej spoločnosti.

Pozornosť divákov oprávnene pútali atraktívne zrkadlového sochy a chodúľové divadlo, s ktorými sa nadšene fotili deti, ale aj nejeden „dospelák“. Výnimočnosť priestoru pri najobľúbenejšom plese vo Vysokých Tatrách podčiarkol bravúrny klavírny výkon Richarda Rikkona, ktorého tóny sa niesli hladinou jazera a tajili dych všetkým návštevníkom. Ale keďže Benátky, to je tiež karneval a zábava, tú následne preniesol medzi všetkých návštevníkov spoločný výstup Richarda Rikkona, Berca Balogha a Mario Lopez Dance Company, ktorých vystúpenie roztancovalo väčšinu prítomných.

„Bola to naozaj krásna akcia. Niektoré veci nejde jednoducho vyjadriť, musíte ich len precítiť a ja som toto podujatie precítil naplno. Už pri prvej skladbe som cítil niečo výnimočné. Musím len potvrdiť, že tu pri brehu Štrbského plesa vládne pozitívna energia prírodnej čakry. Zároveň by som chcel touto cestou vyjadriť obdiv a poďakovanie všetkým, ktorí prišli a podujatie si užili spolu s nami. Išla z nich veľmi pozitívna energia,“ hodnotil Benátsku noc a svoje pocity tesne po vystúpení klavirista Richard Rikkon.

So Štrbským plesom sa spája samozrejme aj člnkovanie, ktoré má svoje nenahraditeľné miesto aj v rámci Benátskej noci. Počas tohto dňa vypravili z prístavu na Štrbskom plese až 200 člnkov a tí, ktorí svoju plavbu absolvovali po piatej hodine, kedy podujatie odštartovalo, mali nielen romantický a nevšedný kultúrny zážitok, ale na pamiatku si so sebou následne odniesli aj krásnu fotku.

„Dúfam, že budúci rok pripravíme opäť niečo nové a pomôžeme pri znovuoživení Štrbského plesa. Práve takéto podujatia gradujú a ich úroveň stúpa. Herci sú odviazaní, prihovárajú sa kedy chcú a komu chcú, ľudia majú úsmev na tvárach, fotia sa s nami. Je tu príjemná a uvoľnená atmosféra a to je čaro Benátskej noci,“ dodal Kubus.

„Benátskou nocou a prípravou ďalších zaujímavých podujatí chceme prinavrátiť Štrbskému Plesu dlhoročnú tradíciu, ktorá tu panovala ešte za čias kúpeľných hostí, ktorí si spríjemňovali svoj pobyt večernými zábavami, hudbou a člnkovaním a budovať tak výnimočnú pozíciu tejto nádhernej lokality v rámci Vysokých Tatier. Pri hodnotení sobotňajšej Benátskej noci musíme len s radosťou konštatovať, že návštevníci našu snahu oceňujú, čo nám dáva chuť a silu, v tomto smere pokračovať,“ dodal k Benátskej noci Michal Sýkora, starosta obce Štrba.

Benátska noc 2016
1
Galéria
Benátska noc 2016
32
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM