Martin Sýkora Rôzne

Bez štátu a za vlastné: Popradské školy zjednotil rýchly internet

Pod Tatrami sa radní rozhodli, že nebudú čakať na pomoc štátu a jeho projekty. Rýchly internet a spoločný systém by mali posunúť školskú informatiku vpred.

Ilustračný obrázok k článku Bez štátu a za vlastné: Popradské školy zjednotil rýchly internet
Zdroj: TASR

Internet hýbe svetom i školami

Informatika hýbe svetom. Technológie sa rýchlo vyvíjajú a tým sa zvyšuje náročnosť na internetové pripojenia. Vedenie popradskej samosprávy informovalo, že v podtatranskej metropole sú už všetky základné školy pripojené na rýchly internet. Donedávna mali niektoré školské ustanovizne internetové pripojenie v kvalite DSL, teda pomalé linkové pripojenie.

„Na predmetoch ako informatika, matematika, fyzika, kde potrebujete byť online pripojení, sa to už nedalo vydržať. Systém často padal a internet nebol dostatočne rýchly. My sme sa rozhodli, že nebudeme čakať na to, kedy do toho vstúpi štát,“ konštatoval popradský viceprimátor Igor Wzoš, ktorý podotkol, že v nemenovanej škole počas vyučovacej hodiny po pripojení žiakov na internet spadol systém školskej ekonómke.

Pod Tatrami držia krok s dobou

Štát rozbehol viacero projektov v slovenských mestách so zámerom pripojiť základné školy na rýchly internet. Vo väčšine prípadov však boli projekty zastavené z dôvodu námietok rôznych subjektov – súťažiacich. Teraz tam čakajú na verdikt, aby v internetizácii mohli pokračovať. V Poprade však s tým trpezlivosť nemajú, edukácia v informačných technológiách nepočká.

„V niektorých prípadoch to môže trvať rok, dva, možno tri. My nebudeme čakať. Potrebujeme, aby naše deti mohli pracovať s internetom, aby sa učili. Chceme, aby informatické predmety mali väčší drive ako majú teraz,“ dodal Wzoš.

Všetky popradské základné školy sú už podľa viceprimátora pripojené na rýchly internet. K dispozícii je aj centrálna správa internetu, odkiaľ môže správca ihneď riešiť problémy v jednotlivých školách.

Video: Martin Sýkora / Zdroj: YouTube.com

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM