Peter Handzuš Iné športy

Počasie sa umúdrilo: Bežci na lyžiach zabojujú o Tatranský pohár už tento víkend

V termíne 10.-11. januára 2015 sa v športovom areáli FIS na Štrbskom Plese uskutočnia preteky v behu na lyžiach, ktoré sú súčasťou 42. ročníka Tatranského pohára, medzinárodných lyžiarskych pretekov v severských disciplínach.

Ilustračný obrázok k článku Počasie sa umúdrilo: Bežci na lyžiach zabojujú o Tatranský pohár už tento víkend
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Preteky v pôvodnom decembrovom termíne sa pre nedostatok snehu nemohli uskutočniť (náhle výrazné oteplenie) a preložili sa na tento termín. Michal Šerfel, riaditeľ pretekov v behu na lyžiach informoval, že športový program pretekov sa uskutoční s plánovanými súťažami. V sobotu budú pretekári súťažiť v šprinte mužov a šprinte žien voľnou technikou. V nedeľu sa uskutočnia dištančné preteky žien na 5 km a mužov na 10 km klasickou technikou.

Prvé zo šiestich podujatí FIS Slavic Cupu

Preteky patria do medzinárodného kalendára FIS Slavic Cup a organizátori očakávajú účasť z Poľska, Českej republiky a samozrejme Slovenska. Zo Slovákov sa predstavia aj Barbora Klementová, Andrej Segeč a ďalší, ktorí budú čoskoro stáť aj na štarte Svetovej zimnej univerziády. Túto lyžiarsku sezónu je vrámci podujatí Slavic Cupu naplánovaných celkovo 6 podujatí, preteky na Štrbskom Plese budú prvé a pohár pokračuje o týždeň v poľskej Wisle.

Generálka pred univerziádou

Preteky sú zároveň aj oficiálnou skúškou bežeckého areálu FIS, vrátane tratí na Štrbskom Plese na blížiacu sa 27. Zimnú univerziádu 2015, ktorá začína už 24. januára 2015. Vďaka vybudovanému zasnežovaniu, nepretržitej práci domácich správcov športového areálu, dobudovaným a vylepšeným tratiam, si pretekári prvý krát súťažne vyskúšajú nový 2,5 kilometrový okruh, ktorý spĺňa svetové parametre a pobeží sa na ňom aj väčšina súťaží počas Univerziády.

Účastníci pretekov si zároveň vyskúšajú aj nové zmodernizované priestory šatní, sekretariátu a rozhodcovskej veže v športovom areáli. Obec Štrba, ktorá je vlastníkom objektov v športovom areáli a jeho správcom, tak výrazne zlepšila podmienky na organizáciu pretekov vtomto známom stredisku športu a cestovného ruchu.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM