Kultúra

Bilingvalisti mali Deň divadla. Predstavili sa vlastným naštudovaním slovenskej klasiky

Literatúra sa dá učiť i netradičnými spôsobmi. Jedným z nich je zoznámenie sa s dramatickou tvorbou nielen cez písomnú predlohu, ale takpovediac aj priamo v akcii.

Ilustračný obrázok k článku Bilingvalisti mali Deň divadla. Predstavili sa vlastným naštudovaním slovenskej klasiky
Foto: SŠDT Poprad

„Bolo to super! Sme radi, že sme videli naše deti ako hercov. Skvelé! Zahrať „školské divadlo“ v priestoroch Elektrárne bol výborný nápad!“ To je len zopár reakcií na Deň divadla, počas ktorého sa študenti druhého ročníka bilingválnej sekcie Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku predstavili v Tatranskej galérii v Poprade. Ale poďme pekne poporiadku.

Popradské „bilingválky“ mali už štvrtý raz podujatie, ktorému predchádza usilovná práca na hodinách i vo voľnom čase. Úlohou študentov je pripraviť vlastné naštudovanie divadelnej hry, ktorú majú predpísanú učebnými osnovami. Tento školský rok to bola známa slovenská veselohra Zmierenie alebo Dobrodružstvo pri obžinkoch, ktorú napísal Ján Palárik. Druháci si tak vyskúšali, aké je to byť režisérom, dramaturgom, hercom. Vymýšľali scénu, kostýmy, bulletiny. Postarali sa o scénickú hudbu, vizáž hercov aj o koláčiky pre publikum.

Diváci videli až tri inscenácie. Študenti z 2. E a polovica 2. F pripravili tradičné spracovanie predlohy o láske a o vzťahoch medzi Slovákmi a Maďarmi. Druhá časť „efkárov“ posunula príbeh do súčasných reálií, a tak v ňom nechýbali mobily, slangový jazyk dnešných mladých ľudí či aktuálny hit speváčky Kristíny. Každé predstavenie malo svoje silné momenty, v každom sa objavili vynikajúce herecké výkony. Ocenili ich nielen študenti, ktorí, keď neboli na „pľaci“, sedeli v hľadisku ako diváci, ale aj rodičia či starí rodičia hercov. Mladších spolužiakov prišli povzbudiť staršie konškoláčky z piateho ročníka, ktoré sa pred štyrmi rokmi predstavili v adaptácii Hamleta a divadelná tvorba ich očarila natoľko, že chcú študovať na VŠMU. Možno aj aktuálna inscenácia zapôsobila na niektorých študentov tak, že sa divadlu budú venovať ďalej.

Čo dodať na záver? Želanie, aby budúci – jubilejný Deň divadla bol aspoň taký vydarený ako ten tohtoročný.

Bilingvalisti mali Deň divadla. Predstavili sa vlastným naštudovaním slovenskej
23
Galéria
Foto: SŠDT Poprad
Bilingvalisti mali Deň divadla. Predstavili sa vlastným naštudovaním slovenskej
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM