Peter Handzuš Rôzne

Bilingvalisti na cestách: Prenikali do tajov časticovej fyziky a obdivovali krásy Álp

Európske laboratórium pre časticovú fyziku, Bern, Ženevu či Chamonix. To všetko videla skupina študentov a učiteľov bilingválnej sekcie Spojenej školy na Ulici Dominika Tatarku v Poprade v druhej dekáde júna v rámci projektu CERN.

Ilustračný obrázok k článku Bilingvalisti na cestách: Prenikali do tajov časticovej fyziky a obdivovali krásy Álp
Zdroj: Dnes24.sk

Ani náročná dvadsaťhodinová cesta neotupila zmysly cestovateľov natoľko, aby nevnímali krásy srdca Švajčiarska – Bernu. Zaujali ich sakrálne pamiatky, múzeum venované Albertovi Einsteinovi, orloj i Bärengraben – známu priekopu s medveďmi. Ďalší deň putovania patril Ženeve, kde okrem iného navštívili aj jedno zo sídel Organizácie Spojených národov a viacerí absolvovali aj plavbu po Ženevskom jazere.

Hlavným cieľom exkurzie bol však CERN. V tejto mekke európskeho jadrového výskumu si študenti vypočuli zaujímavé prednášky o základoch časticovej fyziky, LHC – veľkom hadrónovom urýchľovači, či o vesmírnych projektoch. Zistili, že výskumy a „produkty“ CERN-u sa využívajú aj v bežnom živote, nielen vo výskumných strediskách, napríklad v rozšírenom medicínskom CT prístroji. Po náročnom dni strávenom v objatí vedy a techniky sa popradskí bilingvalisti vydali do Álp. V nadmorskej výške viac ako 3800 metrov na vrchole Aiguille du Midi, kam sa vyviezli lanovkou, mali pôsobivé panoramatické výhľady na okolité štíty vrátane kráľa Álp – Mont Blanc. Neobišli ani známe horské stredisko Chamonix.

Časovo i programovo náročný projekt priniesol študentom nielen množstvo dojmov a zážitkov zo zaujímavých miest, ale aj nové poznatky z fyziky.

Bilingvalisti na cestách: Prenikali do tajov časticovej fyziky a obdivovali krás
8
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM