Martin Sýkora Rôzne

Blíži sa Silvester a búchanie petárd: Čo by ste mali vedieť o pyrotechnike?

Pyrotechnika a nádherné ohňostroje na podujatiach sa pomaly stávajú tradíciou. Na týchto akciách sa o prípravu a odpálenie ohňostroja starajú vyškolení odborníci.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa Silvester a búchanie petárd: Čo by ste mali vedieť o pyrotechnike?
Zdroj: TASR

Silvester a zábavná pyrotechnika

S pyrotechnikou počas Silvestra však manipuluje kdekto. Preto často dochádza k nešťastiam. Výrobky zábavnej pyrotechniky sú predmety, ktoré obsahujú výbušninu a sú určené na vytvorenie špeciálnych efektov – či už zvukových, svetelných, dymových a iných. Mnohí už na ňu doplatili úrazmi rúk, tváre, poškodeným zrakom a neraz aj životom.

„Ak sa aj po Silvestri chcete pozerať na televíziu zdravými očami či zaväzovať si šnúrky na topánkach vlastnými rukami, nemali by ste riskovať. Predovšetkým deti treba poučiť ako bezpečne narábať so zábavnou pyrotechnikou. Deti sa tešia na Silvestrovskú kanonádu, dožičme im ju, ale buďme pri nich a dodržiavajme zásady správneho používania pyrotechniky,“ konštatoval Daniel Džobanik z oddelenia komunikácie a prevencie KR PR v Prešove.

Zdroj: TASR

Zásady správneho používania pyrotechniky

  • Deti smú manipulovať so zábavnou pyrotechnikou len v prítomnosti dospelého človeka.
  • Všimnite si na najrozšírenejšom druhu – pirátoch – jej označenie: pyrotechnika II.triedy. Do tejto triedy patria okrem pirátov, ktorých odborný názov je petarda, tiež minivýbušky aj rímske sviece, fontány, gejzíry, rakety s náplňou farebných svetlíc a iné. Podľa vyhlášky banského úradu o výbušninách túto pyrotechniku môže nadobúdať a používať len osoba staršia ako 18 rokov.
  • Deti a mládež do 18 rokov môžu používať len pyrotechniku I.triedy – prskavky, pištoľové kapsle, malé tyčinky s farebnými plameňmi, lietajúce motýle, ohňopády a blikavky, búchacie guľôčky, vystreľovacie konfety.
Zdroj: TASR

Ako manipulovať s pyrotechnikou?

  • Pri kúpe zábavnej pyrotechniky si treba dávať pozor na to, čo kupujete. Pyrotechniku kupujte len u certifikovaných predajcov a s návodom. Je nebezpečné vyrábať si zábavnú pyrotechniku doma, či kupovať ju od pouličných predavačov bez návodu na použitie.
  • Nedávajte si výrobky zábavnej pyrotechniky do vreciek odevov, ale uchovávajte ich mimo svojho tela.
  • Pred odpálením si vždy prečítajte návod a podľa neho konajte.
  • Zistite, či je na pyrotechnike dosť dlhá zápalná šnúra, až potom ju zapáľte.
  • Rakety pred odpálením nezapichnite do zeme či snehu, ale vložte do fľaše naplnenej pieskom. Nikdy ich neodpaľujte pod stromami, ale len na voľnom priestranstve, tak, aby neohrozovali druhých ľudí.
  • Pozor na rakety, na ktorých zhorí zápalná šnúra a nevybuchnú. Nepribližujte sa k nim hneď a nepokúšajte sa ich opätovne odpáliť. Je to veľmi riskantné
  • Nezabúdajte na tých, ktorí sa výbuchov boja – starších ľudí a zvieratá. Predovšetkým psíky veľmi zle znášajú ohlušujúce explózie. Buďte preto ohľaduplní.
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM