Martin Sýkora Rôzne

Blíži sa skvelý Tatry Ice Master: Motorové píly, fortieľ a ľadová nádhera

Piaty ročník Medzinárodných majstrovstiev vo vyrezávaní ľadových sôch Tatry Ice Master na Hrebienku vo Vysokých Tatrách sa tento rok uskutoční s viacerými novinkami.

Ilustračný obrázok k článku Blíži sa skvelý Tatry Ice Master: Motorové píly, fortieľ a ľadová nádhera
Foto: Peter Handzuš

Nový termín, nové témy

Prvou novinkou je zmena termínu. Akcia sa nebude konať na konci januára, ale už v jeho prvej polovici, a to od 13. – 15. januára. Je to najmä z dôvodu počasia, aby sochy, ktoré vytvoria umelci z deviatich krajín sveta vydržali na Hrebienku čo najdlhšie.

„Medzinárodné majstrovstvá vo vyrezávaní ľadových sôch prinesú počas troch súťažných dní tri rôzne témy, a to svetovú architektúru, voľnú tému, ktorá prináša to najlepšie z tvorby ľadových majstrov a posledný deň súťaže bude venovaný téme mýty a legendy,“ uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Andrea Žigová.

Video: Martin Sýkora / Zdroj: YouTube.com

Dve kupoly, ktoré odolajú počasiu

Druhou novinkou oproti predchádzajúcim štyrom ročníkom je skutočnosť, že časť z akcie bude prebiehať aj v druhej kupole, ktorá sa nachádza vo vysokohorskej lokalite. Najmä teplé počasie z ostatných ročníkov podujatia bolo jedným z dôvodov, aby organizátori aspoň časť z ľadových diel ukryli pod klimatizovanú kupolu.

„Neočakávané zmeny počasia vo Vysokých Tatrách sa za posledné ročníky podujatia Tatry Ice Master podpísali totižto pod príliš krátku životnosť diel, ktorých tvorba trvala dlhé hodiny. A keďže krása má byť na obdiv a snahou Tatrancov je ju návštevníkom sprostredkovať čo najdlhšie, budú tento rok danú ľadovú tvorbu chrániť klimatizovaným priestorom,“ prezradila Žigová.

Medvedica - Hrebienok
12
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Diela k videniu až do apríla

Nedeľná tvorba sôch na tému mýty a legendy bude preto prebiehať pod kupolou, kde budú následne umiestnené ľadové diela a dotvoria tak ponuku Tatranskej galérie ľadových majstrov. V kupole sa v súčasnosti nachádza ľadová medvedica s dvoma mláďatami. Pre návštevníkov Hrebienka bude táto galéria prístupná až do apríla.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM