Blížia sa voľby na šéfov VÚC: Kandidáti môžu na kampaň minúť maximálne 250-tisíc eur

Už počas novembra budeme voliť nových šéfov samosprávnych krajov. Na svoju kampaň môžu kandidáti minúť maximálne 250 000 eur.

Ilustračný obrázok k článku Blížia sa voľby na šéfov VÚC: Kandidáti môžu na kampaň minúť maximálne 250-tisíc eur
Zdroj: TASR

Kandidáti na predsedov samosprávnych krajov môžu minúť na predvolebnú kampaň najviac 250 000 eur. Ak kampaň vedie politická strana alebo hnutie, tie môžu minúť maximálne 500 000 eur. Kampaň môže viesť aj tretia strana, ktorá musí byť zapísaná v Zozname tretích strán. Použiť môže najviac 25 000 eur. Limity definuje zákon o volebnej kampani. Za jeho porušenie hrozia tisícové pokuty.

Kampaň končí moratóriom

Podľa právnej normy sa predvolebná kampaň začína dňom zverejnenia rozhodnutia o vyhlásení volieb v Zbierke zákonov SR a skončí sa moratóriom 48 hodín predo dňom konania volieb. Hlasovanie bude 4. novembra 2017. Predseda Národnej rady SR Andrej Danko oznámil termín volieb 23. júna.

Zákon tiež prikazuje, aby peniaze na kampaň išli cez transparentný účet, údaje na ňom musia byť prístupné tretím osobám. Do nákladov na kampaň sa započítavajú aj prostriedky vynaložené na propagáciu tri mesiace pred vyhlásením volieb. Právna norma hovorí aj o ďalších podmienkach.

Právna norma zároveň určuje podmienky pre kampaň vedenú tretími stranami. Treťou stranou môže byť fyzická osoba, podnikateľ alebo firma, ktorá je zaevidovaná Štátnou komisiou pre voľby a kontrolu financovania politických strán. Tretia strana môže začať volebnú kampaň podľa zákona až po tom, čo je zverejnená v Zozname tretích strán.

Kampaň vedie k propagácii

Volebná kampaň je akákoľvek činnosť politickej strany, hnutia, koalície politických strán a hnutí, kandidátov a tretích strán, za ktorú sa obvykle platí úhrada, smerujúca k propagácii ich činnosti, cieľov a programu za účelom získania volenej funkcie. Rozumie sa tým činnosť v prospech aj v neprospech uvedených subjektov.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM