Peter Handzuš Rôzne

Smutné chvíle hneď na dvoch cestách: Bobry doplatili na párenie, zabili ich autá

Bobor sa za niekoľko rokov od návratu do podtatranského regiónu stal prirodzenou súčasťou našej prírody.

Ilustračný obrázok k článku Smutné chvíle hneď na dvoch cestách: Bobry doplatili na párenie, zabili ich autá
Zdroj: TASR

Pri „výletoch“ do obývaných lokalít sa, žiaľ, stáva aj obeťou dopravných nehôd. Prvé takéto prípady zaznamenali ochranári zo Správy Tatranského národného parku tento a minulý týždeň vo Svite.

„Jedného z bobrov zrazilo auto priamo v meste Svit ešte 12. apríla. Išlo o pomerne veľkého jedinca s hmotnosťou približne 20 kilogramov. Druhého bobra zrazilo auto 16. apríla na severnej diaľnici D1 pred tunelom Bôrik, v smere do Mengusoviec. Tento bobor vážil okolo 15 kilogramov,“ uviedol riaditeľ Správy TANAP-u Pavol Majko. Spoločenská hodnota jedného bobra je asi 1000 eur.

Diaľnica je oplotená, ale…

Po výstavbe severnej diaľnice D1 Mengusovce – Poprad vzniklo pri meste Svit niekoľko nových vodných plôch, štrkovísk, ktoré podľa ochranárov pravdepodobne lákajú aj lokálnu populáciu bobra. Bobor sa dostal na diaľnicu aj napriek tomu, že táto je oplotená.

Podľa Majka bobor sa tu mohol dostať cez nedostatočne zabezpečené oplotenie, alebo cez chýbajúcu časť. Oplotenie diaľnice sa podľa neho stáva predmetom záujmu zlodejov. Bobry majú momentálne obdobie párenia, s čím súvisí aj ich zvýšená migrácia. Pravdepodobne pri takejto migrácii zahynuli dva dospelé jedince vo Svite a jeho blízkom okolí. Pred niekoľkými dňami sa bobor objavil aj v centre Popradu, kde sa prechádzal po frekventovanej ceste. Tu mal väčšie šťastie a podarilo sa mu bezpečne dostať do rieky Poprad.

Bobry sa vrátili cez Poľsko

Bobor eurázijský alebo aj bobor vodný v minulosti žil na veľkej časti územia Slovenska. Jeho životný priestor je prísne viazaný na vodné prostredie. V časoch, kedy ich bolo najmenej, bol zaznamenaný len jeho ojedinelý a veľmi nepravidelný výskyt. V polovici 19. storočia bol až na tri lokality v Európe vyhubený.

V polovici 20. storočia bobry začali postupne osídľovať aj niektoré oblasti Slovenska. Bobry sa pred niekoľkými rokmi začali postupne vracať aj do podtatranskej oblasti. Tu sa začali šíriť z Poľska, proti prúdu rieky Poprad.

Následne sa bobor z rieky Poprad dostal aj do Váhu. Vo Vysokých Tatrách zaznamenali ochranári výskyt bobra aj vo vysokých horských polohách, pri Velickom alebo Zelenom plese. V tomto prípade však išlo len o prieskumníkov, ktorí pravdepodobne po zistení, že v blízkosti tatranských plies nie je dostatok vhodnej potravy a podmienok na ich trvalé osídlenie, sa vrátili späť do podhoria.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM