Martin Sýkora Správy

Boj o kežmarskú nemocnicu: Primátor útočí na bývalé vedenie, to sa bráni

Ubehlo už sto dní od zmeny vo vedení v kežmarskej nemocnici. Primátor mesta a bývalý manažment nemocnice sa stále obviňujú, pacienti zatiaľ zmeny nepocítili.

Ilustračný obrázok k článku Boj o kežmarskú nemocnicu: Primátor útočí na bývalé vedenie, to sa bráni
Zdroj: TASR

Ferenčák na zastupiteľstve prezentoval správu

Vyjadrenie primátora Kežmarku Jána Ferenčáka ponúkame v plnom znení:

100 dní po prevzatí všetkých práv zakladateľom nemocnice mestom Kežmarok je situácia stabilizovaná. Poskytovanie zdravotnej starostlivosti je zabezpečované na vysokej profesionálnej úrovni. Pozornosť nemocnice je zameraná predovšetkým na potreby pacientov, o čom svedčí dopĺňanie a modernizácia prístrojového vybavenia. V posledných dvoch týždňoch pribudol prístroj na uľahčenie dýchania na odd. ARO a ďalšie kompletne vybavené vyhrievacie lôžko pre novo narodené deti. Ďalší prístroj určený pre pacientov s diagnózou diabetes pribudne vo veľmi krátkej dobe. Po kontrolách zdravotnými poisťovňami za obdobia roka 2016 boli preukázané závažné nedostatky s finančným dopadom. Zistené nedostatky sú postupne odstraňované, ale chce to nejaký čas.

Hlavný kontrolór vo svojej informatívnej správe upozornil na tri jedno-osobové obchodné spoločnosti personálne prepojené na bývalého predsedu správnej rady neziskovej organizácie Ing. Tomáša Tvarůžka, a to PP PARTNERSHIP, s. r. o., CARELINE, s. r. o., MEDLINE, s. r. o., ktoré uzatvárali zmluvy, ktorých predmet bol nejasný, poskytnuté plnenie spochybniteľné. Na ich základe boli vystavované faktúry, tie boli zo strany n. o. uhrádzané a ich výška predstavovala viac ako jeden milión eur. Činnosť spomínaných spoločností odôvodňuje podozrenie zo spáchania trestného činu, preto bolo podané trestné oznámenie adresované Generálnej prokuratúre SR. Na mestskom zastupiteľstve nezisková organizácia informovala, že dňa 24. 1. 2017 podala na Okresný súd Bratislava III. žalobu, ktorou sa domáha vyslovenia neplatnosti mandátnej zmluvy. Na jej základe obchodná spoločnosť PP PARTNERSCHIP, s. r. o., doručila v januári 2017 faktúru na viac ako 1,2 mil. eur, ktorej pôvodná splatnosť bola v roku 2013.

Mesto, ako aj nezisková organizácia podnikli príslušné právne kroky, situáciou sa budú zaoberať kompetentné orgány, ktoré v danej veci rozhodnú.

Súčasná situácia sa žiadnym spôsobom nedotýka pacientov ani personálu nemocnice. Ubezpečujeme všetkých, že rozsah a kvalita poskytovania zdravotnej starostlivosti v celej spádovej oblasti, ktorá zahŕňa viac ako 70-tisíc občanov, je na vysokej úrovni, dôkazom čoho sú rastúce výkony za mesiac január 2017. Keď bude v budúcnosti mesto pre nemocnicu hľadať strategického partnera, tak to bude verejné a transparentné a určite nie formou skrytej privatizácie a ovládnutia podľa predošlého scenára PP Partnership, s. r. o., pod vedením p. Tvarůžka.

Zdroj: TASR

Bývalé vedenie nemocnice sa bráni

Reakciu Tomáša Tvarůžka na správu kežmarského primátora ponúkame v plnom znení:

  1. Nemocnica nám bola protiprávne odňatá 3. novembra 2016. Hospodársky výsledok k 31. októbru 2016 bol +365-tisíc eur. Nemocnica mala zaplatené všetky záväzky v splatnosti. Pohľadávky tvorili dvojnásobok záväzkov, cca 1,2 milióna eur.
  2. Nezávislá mimovládna organizácia INEKO vyhodnotila kežmarskú nemocnicu ako 3. najlepšiu z hľadiska finančnej stability a tvorby vlastných finančných zdrojov. Taktiež bola vyhodnotená ako najlepšia v oblasti zdravotnej starostlivosti.
  3. Spoločnosti CARELINE a MEDLINE zohrali v rokoch 2010 – 2013 významnú úlohu pri revitalizácii nemocnice Kežmarok, ktorej hrozilo v tej dobe zatvorenie. Tieto spoločnosti sa taktiež podieľali na reštrukturalizácii nemocnice, kedy sa záväzky nemocnice znížili z 3,5 milióna eur na 800-tisíc eur. A utrpeli aj straty, napr. spoločnosti MEDLINE, nebolo z nemocnice Kežmarok vyplatených cez 700-tisíc eur. Na všetky finančné plnenia sú riadne uzatvorené zmluvy, ktoré podliehali auditu.
  4. Faktúra na cca 1 200-tisíc eur je podľa zmluvy odmenou za výsledky v roku 2012 a mala odloženú splatnosť, až po splatení všetkých záväzkov z reštruktura­lizácie. Túto čiastku sme nechceli faktúrovať, ak by s nami bola podpísaná zmluva na 20 rokov a realizovala by sa vízia dostavby nemocnice, nami spracovaná v roka 2016 a prerokovaná s poslancami a odbornými komisiami. Tieto finančné prostriedky by boli použité práve na významnú časť tejto rekonštrukcie.
  5. Od roku 2010 nemocnica pravidelne zverejňuje výročné správy vrátane auditu, o všetkých skutočnostiach vedeli aj členovia Správnej a Dozornej rady nominovaní Ferenčákom. To, že už po sto dňoch vyhlasujú krízový stav je prejavom ich neschopnosti riadiť nemocnicu a demagogického hľadania vinníkov.
  6. Všetky kroky súčasného vedenia mesta a nemocnice sú podľa mňa iba krycím manévrom pre hľadanie súkromného investora (ak už nie je vybraný) pre nemocnicu, proti ktorému tak tvrdo Ferenčák vystupoval už v roku 2015 a postavil si na tom svoju volebnú kampaň.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM