Peter Handzuš Rôzne

Boli sme na otvorení novej škôlky vo Svaľave. Pomohli aj vaše hračky, ktoré ste na Ukrajinu darovali

Podarilo sa! Možno aj vaše hračky už slúžia deťom v novej škôlke v ukrajinskom meste Svaľava. Po rokoch tvrdej práce a vybavovania množstva formalít už nová súkromná kresťanská škôlka slúži prvým deťom.

Ilustračný obrázok k článku Boli sme na otvorení novej škôlky vo Svaľave. Pomohli aj vaše hračky, ktoré ste na Ukrajinu darovali
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Zakarpatská Ukrajina sa od východu Slovenska líši azda iba výraznejšie nekvalitnými cestami, na ktorých sa striedajú staré Moskviče a Žiguli s najnovšími Mercedesmi a Lexusmi. Svaľava na turistov pôsobí známym dojmom. Vplyv Európy a hlavne Československa je tu stále vidieť. V čase, keď toto územie patrilo Československu, tu viedla železničná trať, ktorá spájala Mukačevo so zvyškom republiky. Ak budete prechádzať popri miestnej svaľavskej škole, nájdete na nej dokonca veľký nápis latinkou „Masarykova škola“.

Chcú menej zla v meste

Súčasná situácia u našich východných susedov má krutý dopad na socialnu oblasť v regióne. Nedostatok práce a nízku životnú úroveň veľa ľudí nezvláda. Aj keď je Svaľava podstatne menšie mesto ako Poprad, medzi 17-tisíc obyvateľmi je veľmi vysoké percento alkoholikov a drogovo závislých. Aj preto sa snažia svaľavskí kresťania pomáhať okrajovým skupinám obyvateľov. Jedným z krokov bolo aj otvorenie škôlky, pretože tak, ako aj u nás, je týchto predškolských zariadení na Ukrajine nedostatočný počet.

„Pre naše mesto to je dobrá vec. Ak zasejete do detí Božiu lásku, je to len pre naše dobro. Bude tu menej narkomanov, menej alkoholikov, menej všetkého zla a o to krajší bude život. Dal by Boh, aby bolo viac takýchto škôlok. Ak budem mať vnuka, tiež ho privediem do takejto škôlky,“ povedal po slávnostnom otvorení škôlky Ivan Ivanovič Mikuľcja, hlava Svaljavského regiónu.

Pomohla aj zbierka hračiek z Popradu a okolia

„Detskij sadoček“, ako sa po ukrajinsky povie škôlka, nebolo jednoduché spustiť do užívania. Prevádzkovateľ musel okrem iného dokladovať aj predpísaný počet bielizne, kuchynského riadu, kníh, ale aj hračiek a rôznych drobností. A v tomto Svaľavčanom pomohli aj Popradčania. Hračky zozbierané počas minuloročnej akcie promovanej na našom webe tvoria značnú časť výbavy tejto škôlky.

Škôlka vo Svaľave má kapacitu 20 detí a patrí medzi prvé kresťanské škôlky, ktoré spravuje protestantská cirkev. Cieľom prevádzkovateľa je vštepovať deťom ľudskosť a morálku, aby mali deti pevné základy do ťažkých čias, ktoré Ukrajinu čakajú.

V meste, kde sa priemerný plat pri súčasnom kurze Hrivny pohybuje na úrovni 60–70 eur, bol aj malý príspevok Popradčanov vo forme nepotrebných hračiek veľkou pomocou a Svaľavčania sú za túto pomoc vďační.

Na projekte pracovali desať rokov

Po zániku Sovietskeho zväzu a osamostatnení Ukrajiny sa životná úroveň v niektorých častiach krajiny prepadla a množstvo budov, kultúrnych domov, ale aj fabrík začalo chátrať. Veriaci z mesta Svaľava a jeho okolia sa v roku 2005 rozhodli, že nepôjdu do výstavby kostola, ale že kúpia starý kultúrny dom a prerobia ho na modernú modlitebňu. Už vtedy mali na mysli aj to, že vo veľkej, členitej budove by mohla byť aj škôlka.

„Od začiatku, ako sme kúpili túto budovu, sme chceli, aby tu bola škôlka. Desať rokov sme na tom pracovali a modlili sa. Boh nám odpovedal a od dnes máme škôlku. Verím, že všetky deti, ktoré tu budú, budú s Bohom. Naši učitelia sa budú snažiť im vštepovať lásku podľa Božieho slova,“ priblížil celý projekt Ivan Ivanovič Kondor, predseda Oblastného združenia cirkví Evanjelických kresťanov- Baptistov.

V tejto novej škôlke sa budú deti učiť kresťanským princípom. Budú sa učiť biblickú históriu, budú sa učiť modliť. V škôlke budú na všetkých pozíciach pracovať kresťania. „Pred desiatimi rokmi, keď sme kúpili túto budovu, sme dostali víziu. Päť rokov tu fungujeme ako zbor a tých päť rokov nám trvalo, kým sa nám podarilo urobiť to, čo tu teraz je. Nebolo ľahké jednať s úradmi, ale modlili sme sa a Boh to vyrovnával. Tam, kde sme nemohli my, tam sa dokázal on,“ dodal Ivan Ivanovič Kondor.

Umenie presvedčiť úradníkov

Po piatich rokoch veľkých investícií do polorozpadnutej budovy začali Svaľavčania budovu používať na oficiálne stretávania a začali pracovať aj na ďalších stavebných úpravách tak, aby v jednej časti budovy mohla byť v budúcnosti aj škôlka. Stavebné úpravy a ich financovanie ale nebol najväčší problém. Veľké umenie bolo presvedčiť úradníkov na všetkých úrovniach, že kresťanská škôlka je vo Svaľave potrebná.

„Sme vďační nášmu Bohu a neprestávame sa čudovať, že sa nám podarilo prelomiť tú hrubú stenu nedôvery voči protestantským cirkvám. Že môžeme na úrovni štátneho aparátu otvárať takéto zariadenia, kde sa hovorí o kresťanských hodnotách, ktoré sa môžu vštepovať už malým deťom. Ďakujem Bohu za takéto chvíle, za takéto slávnosti, ktoré nás sprevádzajú v našich životoch. Keď za sovietskej vlasti nám hovorili, že náš život môže smerovať len jedným smerom k vrcholu, teraz vidíme, že nie je tak, ako hovoria ľudia, ale ako dá Boh,“ povedal spokojný Vasiľ Fedorovič Rajčinec, prezident slobodných cirkví Ukrajiny.

Zábery z otvorenia škôlky vo Svaľave si môžete pozrieť vo videu a vo fotogalérii.

Otvorenie škôlky Nádej v ukrajinskej Svaľave
2
Galéria
Otvorenie škôlky Nádej v ukrajinskej Svaľave
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM