Peter Handzuš Rôzne

Boj Tatier s najnebezpečnejšou inváznou rastlinou: Dostať vás môže až do nemocnice!

Okrem vzácnych a chránených druhov rastlín rastú v Tatrách aj invázne druhy. Tieto vďaka svojej obrovskej konkurenčnej sile vytláčajú domáce a pôvodné druhy.

Ilustračný obrázok k článku Boj Tatier s najnebezpečnejšou inváznou rastlinou: Dostať vás môže až do nemocnice!
Zdroj: TASR

„Jednou z nich je aj boľševník obrovský, ktorý je považovaný za najnebezpečnejšiu inváznu rastlinu na Slovensku. Je to bylina impozantného vzhľadu a v minulosti sa údajne pestovala aj ako okrasná rastlina v záhradách. Dosahuje výšku okolo troch metrov a už z diaľky zaujme obrovskými, v priemere aj takmer meter širokými bielymi kvetmi,“ objasnil riaditeľ Správy Tatranského národného parku Pavol Majko.

Boľševník dráždi pokožku a spôsobuje poleptanie

Jedna rastlina podľa neho vyprodukuje niekoľko desiatok tisíc semien, ktoré sa ďalej šíria hlavne vodou, ale aj na srsti zvierat i topánkach turistov. Okrem negatívneho vplyvu na druhové zloženie lokality, kde rastie, je obzvlášť nebezpečný aj pre zdravie človeka. „Šťava z bylín a listov dráždi pokožku a spôsobuje jej poleptanie a pľuzgiere,“ vysvetľuje Majko.

Správa TANAP preto každoročne tento druh mechanicky a aj chemicky likviduje. Pri mechanickom odstraňovaní sa odseknú kvety, ktoré sa následne spália, aby nedošlo k ich vysemeneniu v prírode. „Pri chemickom odstraňovaní sa aplikuje herbicíd priamo na listovú plochu z rozprašovača a odumiera celá rastlina,“ doplnil Majko.

Ohrozuje aj dovolenkárov

Turisti by mali podľa neho pri potulkách v oblasti Tatier pamätať na to, že ide o nebezpečnú rastlinu, ktorej sa rozhodne netreba dotýkať a olamovať ju, aby sa tak vyhli vážnym zdravotným problémom. Boľševník obrovský sa v najväčšom množstve vyskytuje pri potokoch a v blízkosti obývaných lokalít, teda pri tatranských osadách.

„Pôvodne si totiž ľudia v minulosti tento druh doviezli do Tatier ako ozdobnú rastlinu. Dnes ju však považujeme za nebezpečnú,“ uzavrel Majko.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM