Peter Handzuš Rôzne

Botanická záhrada je oddnes uzavretá

Kvety v botanickej záhrade v Tatranskej Lomnici už odkvitli, oddnes až do mája bude expozícia zatvorená.

„Tatranská kvetena prežíva kvôli vyšším nadmorským polohám skrátené vegetačné obdobie. Väčšina kvietkov už odkvitla, no pred napadnutím prvého snehu nás čaká ešte množstvo práce,“ povedala vedúca strediska Expozície tatranskej prírody Štátnych lesov Tatranského národného parku (ŠL TANAPu) Janka Černická.
Poslednýkrát sa areál botanickej záhrady pokosí, vyplejú sa skalky, vypustí sa celý zavlažovací systém a jazierka, vyčistia sa prírodné toky. Okrem toho sa dozbierajú semená kvietkov, ktoré ešte kvitnú a koncom októbra sa budú vysievať semená, aby boli pripravené priesady kvietkov na budúcu jar na predaj.
Expozíciu tatranskej prírody ŠL TANAPu v Tatranskej Lomnici navštívilo počas štyroch mesiacov tohto roku viac ako 7000 turistov. Do vlastných záhradiek si pritom nakúpili takmer 2500 sadeníc rastlín a kvetov. „Najväčší záujem spomedzi približne 70 druhov bol o plesnivec alpínsky, horec clusiov, dryádku osemlupienkovú a vŕbu sieťkovanú. Všetky predávané sadenice pestujeme v botanickej záhrade a musím povedať, že v tomto roku sa rastlinám v záhrade mimoriadne darilo,“ konštatovala Černická.
Na ploche takmer tri hektáre mohli záujemcovia obdivovať približne 290 bylín a drevín, počnúc rastlinstvom podhorských lúk, cez lesný porast až po vegetáciu alpínskeho a subniválneho stupňa. Turisti tiež mohli v Tatranskej Lomnici vidieť endemický druh Tatier a Fatry mak tatranský, vzácnu skalokrásku pyrenejskú, trávničku alpínsku či vičenec horský, ktoré sa vyskytujú v Tatrách len na jednej lokalite. Z glaciálnych reliktov tu rastie napr. dryádka osemlupienková, lomikameň ovisnutý, turička jednoduchá a ostrička myšia. Expozícia v botanickej záhrade bude opäť sprístupnená v máji budúceho roku.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM