Peter Handzuš Rôzne

Bude diaľnica pri Levoči drahšia? Firma žiada doplatky

Spoločnosť Váhostav-SK, ktorá buduje prvý úsek diaľnice D1 medzi Jánovcami a Jablonovom, žiada pri výstavbe cesty od štátu doplatky 457.000 eur. Firma, v ktorej figuruje podnikateľ Juraj Široký, pritom vo verejnej súťaži ponúkla, že diaľnicu postaví

„Je to približne 457.000 eur,“ konštatoval pre denník generálny riaditeľ firmy Váhostav-SK Ján Kato. Diaľnica sa začala stavať za čias bývalého ministra dopravy Jána Figeľa (KDH) a ide o prvú cestu, pri ktorej sa cena v súťaži stlačila prudko dole. Štát náklady pôvodne vyčíslil na 95 miliónov eur.

**„Nevidíme dôvod, prečo by to mala diaľničná spoločnosť povoliť, keďže súčasťou sumy je aj finančná rezerva,“ **povedal pre HN hovorca kresťanských demokratov Matej Kováč. Podľa Kata sa peniaze za práce navyše použijú práve z tejto rezervy.

Váhostav-SK dodatok obhajuje zmenou podložia pri začatí stavby, pôvodne rátali s inou geológiou. Ministerstvo dopravy dodatky k diaľniciam nevylučuje, no musia byť opodstatnené.** „Samozrejme, nemôžeme súhlasiť s takou situáciou, keď jeden zo súťažiacich vyhrá umelo stlačenou cenou, a potom si ju kompenzuje štedrými dodatkami,“** uviedol hovorca rezortu Martin Kóňa.

Poprad24/tasr Foto: Peter Handzuš

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM