Monika Vengrínová Rôzne

Veľký deň pre Poprad: Do mesta zavítali politické špičky, pozrite si to v obrazoch

V úvode spoločného rokovania slovenskej a poľskej vlády, ktoré začalo dnes v dopoludňajších hodinách na Mestskom úrade v Poprade, premiér Róbert Fico zdôraznil, že s rovnakou energiou s akou ide do projektu kandidatúry ZOH 2022 poľská vláda, pôjde i slovenská.

Ilustračný obrázok k článku Veľký deň pre Poprad: Do mesta zavítali politické špičky, pozrite si to v obrazoch
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Spoločná olympijská kandidatúra je jedným z dôležitých bodov rokovania. Na stretnutí však chcú ministri hovoriť aj o rozvoji cestnej infraštruktúry a ďalších impulzov v rámci cezhraničnej spolupráce.

Premiér Robert Fico vo svojom príhovore ocenil slovensko-poľské vzťahy, ktoré podľa neho dlhodobo prevyšujú štandard, najmä v oblasti spolupráce na európskej úrovni i v rámci krajín Višegrádskej štvorky.

Poľský premiér Donald Tusk zdôraznil, že vďaka výborným poľsko-slovenským vzťahom je súčasný význam V4 v celoeurópskom kontexte taký veľký, aký nebol nikdy predtým.

Premiéri oboch krajín sa takisto zhodli na tom, že stále viac a viac sa darí rozvoju cezhraničnej spolupráce. Robert Fico spomenul, že existuje už 9 projektov na úrovni slovenských vyšších územných celkov a poľských vojvodstiev. Práve rozvoju regiónov na oboch stranách by podľa Fica výrazne pomohol spoločný projekt olympijských hier.

Kandidatúra polarizuje spoločnosť

„Viem, že sú tu aj neprajníci našej spoločnej kandidatúry, no je to projekt, pri ktorom by nemal nikto váhať,“ uviedol Fico a dodal, že rovnakú energiu, akú spoločnej kandidatúre venovala poľská strana, bude venovať aj vláda SR: „Verím, že tento projekt si získa obrovskú podporu verejnosti na Slovensku i v Poľsku, lebo je to projekt s obrovským významom, ktorý môže mať dosah na rozvoj a prosperitu oboch krajín.“

Spoločná kandidatúra je najvážnejším bodom dnešného rokovania. Ministri oboch vlád však budú rokovať aj o rozvoji cestnej infraštruktúry v cezhraničnej oblasti. „Napriek tomu, že sme blízko, naše spojenie je katastrofálne,“ uviedol Fico. Neexistuje žiadne efektívne železničné či cestné spojenie medzi oboma krajinami, preto je rád, že sa dnes stretnú obaja ministri dopravy.

Hovoria aj o poľských potravinách

Donald Tusk uviedol, že témou spoločných rokovaní budú aj škandály okolo poľských potravinárskych výrobkov, ktoré rezonujú i na Slovensku. „Budeme o tom hovoriť, pretože priatelia sú priateľmi aj preto, že si vedia veci vysvetliť.“

Na rokovaní vlád Slovenskej a Poľskej republiky sa zišli okrem premiérov aj ministri oboch vlád. Za slovenskú vládu sú prítomní ministri Miroslav Lajčák, Ľubomír Jahnátek, Ján Počiatek, Peter Žiga, Dušan Čaplovič a štátny tajomník ministerstva hospodárstva Pavol Pavlis.

Rokovanie vlád v Poprade
21
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Rokovanie vlád v Poprade
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM