Andrea Mesarčíková Rôzne

Budova Obchodnej akadémie v Poprade dostala cez prázdniny novú tvár

Budova Obchodnej akadémie v Poprade dostala počas prázdnin novú tvár. S budovaním fasády sa začalo ešte na jar tohto roku a tesne pred začiatkom školského roka je už objekt hotový.

Riaditeľka školy Iveta Račeková informovala, že okrem toho sa škole podarilo počas prázdnin aj vymaľovať priestory vo vnútri a vymeniť staré lavice za nové v triedach, kde sa tak doposiaľ neurobilo. „To sme si hradili z vlastných prostriedkov, maľovanie nás stálo približne 8000 eur, lavice ďalších 2200 eur,“ konkretizovala Račeková. Nová fasáda na budove telocvične aj na samotnej budove školy stála približne 114.000 eur.
Na rekonštrukciu už čaká len vonkajší areál školy, ihriská sú podľa riaditeľky vo veľmi zlom stave. Vyjadrila nádej, že by sa to mohlo zmeniť, keď nová vláda podporí návrh zákona, podľa ktorého by boli areály škôl prístupné verejnosti a hlavne deťom aj mimo vyučovacích hodín. „Ja by som to veľmi privítala, máme krásne ihrisko, ale potrebujeme veľa peňazí, aby sme ho revitalizovali,“ konštatovala. Ak by sa zákon odsúhlasil, riaditeľka očakáva, že sa prostredníctvom fondov budú ihriská aj rekonštruovať. Dodatočne by však bolo treba takéto areály zabezpečiť kamerovým systémom alebo správcami, ktorí by na ne dávali pozor. S týmto však Obchodná akadémia v Poprade nemá problém.
Táto škola, zameraná na ekonomiku, sa už vyrovnala aj so zakúpením štátnych symbolov do tried. „Objednali sme to, ponúk bolo veľa, vybrali sme si to najjednoduchšie, do začiatku školského roka budú všetky symboly na svojom mieste,“ povedala Račeková. Dodala však, že si vie predstaviť investovanie vynaložených finančných prostriedkov aj na niečo iné, možno dôležitejšie.
Obchodná akadémia v Poprade bola v roku 1939 prvou strednou školou vyššieho typu v meste. Do súčasných priestorov sa z prepožičaných miestností na bývalom Obvodnom úrade v Poprade presťahovala v roku 1950. Budovu dal vtedy postaviť veľkopodnikateľ Tomáš Baťa. Odbor ekonomika bol zavedený v roku 1971 a oficiálny názov Obchodná akadémia získala škola v roku 1991. Doposiaľ sa za 70 rokov existencie v jej triedach vystriedalo už viac ako 10.000 žiakov.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM