Peter Handzuš Rôzne

Budú mať sestry pod Tatrami vyššie platy?

Niektoré nemocnice na Spiši budú mať so zvýšením platov sestrám problémy.

Nemocnica Poprad, a. s., sa bude snažiť získať finančné prostriedky na zvýšenie platov zdravotných pracovníkov od poisťovní. „Ešte prebiehajú rokovania, múdrejší budeme budúci týždeň. My tie platy zvýšiť musíme, v platnosti je zákon, hľadáme riešenie s poisťovňami ako zvýšiť platby pre nemocnicu,“ priblížil situáciu riaditeľ nemocnice Jozef Tekáč. Za celý rok sa podľa neho v Poprade navýšia náklady na platy a odmeny zamestnancov o viac ako dva milióny eur. „Ide o platy zdravotných sestier, ale aj lekárov dohromady,“ zdôraznil Tekáč.

Náklady by sa po navýšení platov sestier i lekárov zdvihli o asi 58.000 eur mesačne aj v kežmarskej nemocnici. „S lekármi problém nebol, tam sme to zrealizovali. So zdravotnými sestrami mám dnes rokovanie, chcem ich vyzvať, aby počkali, ako sa problém vykryštalizuje, pretože na navýšenie platieb nemocnica nemá peniaze,“ uviedol pre TASR riaditeľ Nemocnice Dr. Vojtecha Alexandra, n. o., Kežmarok Štefan Volák.

Podľa neho hrozí, že v máji zamestnanci platy dostanú a v júni nemocnicu zatvoria. „Sme malá nemocnica, nemáme až také obraty, pracuje u nás 126 zdravotných sestier. Máme sestry, ktoré sú už veľmi blízko tejto hranice a máme také, ktoré sú hlboko pod navrhovanou hranicou,“ vysvetlil Volák. Čaká, že zo zdravotných poisťovní sa do nemocnice dostane viac financií na zvýšenie platov, zatiaľ sa tak nestalo. „Tvrdia, že nemajú z čoho navýšiť. Také malé navýšenie, ktoré teraz prisľúbili, je možno na vyrovnanie inflácie, rozhodne nie na zvýšenie platov,“ konštatoval Volák.

Kriticky vidí situáciu aj riaditeľ Národného ústavu tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie vo Vyšných Hágoch Jozef Poráč. „Budeme mať s tým problém. Všetky navýšenia, ktoré realizujeme u lekárov aj sestier, predstavujú k júlu 12,5 percenta výnosov, a to je balík peňazí, ktorý nemáme,“ uviedol pre TASR Poráč. Momentálne rokujú so zdravotnými poisťovňami, tie sú však len čiastočne ochotné podieľať sa na zvýšení nákladov. „Jedna z nich zatiaľ ani nechce a vnútorné rezervy na to nemáme,“ konštatoval Poráč.

Chce veriť, že tí, čo zákon schvaľovali, vedia odkiaľ získať financie, je však dosť skeptický a znechutený. „Zákon o zdravotných sestrách je zlý, nechce sa mi veriť, že v 21. storočí sme na Slovensku dokázali prijať takýto zákon, aby som neplatil ľudí za to, čo robia, ale za to, koľko rokov majú praxe. Z môjho pohľadu je to absurdné,“ konštatoval Poráč. Podľa neho to narobí veľa zla medzi sestrami. **„Budú dve sestričky na jednom oddelení, budú robiť to isté a bude rozdiel v plate 300 eur,“ **upozornil Poráč s tým, že v národnom ústave nemajú peniaze na navyšovanie platov sestier a môže sa stať, že o dva mesiace výplatu nedostanú vôbec.

„Zvýšenie platov sestier bude pre všetky zdravotnícke zariadenia skupiny AGEL na Slovensku znamenať významné navýšenie nákladov. Rovnako ako ostatní poskytovatelia zdravotnej starostlivosti aj my očakávame, že zároveň dôjde aj k navýšeniu príjmov od zdravotných poisťovní, ktoré by tieto náklady pokryli,“ vyjadrila sa hovorkyňa AGEL SK Marta Csergeová. Spôsob, akým to chce spoločnosť riešiť, však bližšie nešpecifikovala a nekonkretizovala ani sumu, o ktorú sa po úprave platov zdravotníckych pracovníkov zvýšia náklady nemocníc. AGEL SK prevádzkuje na Spiši nemocnicu v Levoči a Krompachoch.

Spoločnosť Svet zdravia, a. s., ktorá okrem iných prevádzkuje aj nemocnicu v Spišskej Novej Vsi, nepovažuje za najšťastnejšie, aby štát stanovoval výšku miezd v nemocniciach, ktoré prevádzkuje súkromná spoločnosť.

Manažment Sveta zdravia, a. s., však mzdy sestrám a pôrodným asistentkám upraví, informovala jeho hovorkyňa Veronika Deckerová. „Boli sme nútení hľadať zdroje, a to hlavne prostredníctvom zvyšovania prevádzkovej efektivity. Žiaľ, uvoľnenie finančných zdrojov pre úpravu miezd negatívne ovplyvní už aj tak chabú ekonomickú životaschopnosť prevádzkovaných nemocníc,“ uzavrela Deckerová.

Text: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM