Peter Handzuš Správy

Budúci rok bude v Poprade veľké stretnutie mládeže. Čo prezradili organizátori?

Mesto Poprad bude o rok hostiteľom Národného stretnutia mládeže P15, na ktorom sa očakáva účasť 3 až 5 tisíc mladých katolíkov zo Slovenska i zahraničia.

Ilustračný obrázok k článku Budúci rok  bude v Poprade veľké stretnutie mládeže. Čo prezradili organizátori?
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Stretnutie sa uskutoční v dňoch 31. 7. – 2. 8. 2015. Podujatie má svoju oficiálnu skratku – P15, ktorá obsahuje počiatočné písmeno mesta, v ktorom sa koná a posledné dvojčíslie kalendárneho roka diania. Rada Konferencie biskupov Slovenska (KBS) pre mládež a univerzity začala s prípravami na podujatie už v máji 2014.

V pondelok 7.7.2014 absol­vovali organizátori prvé pracovné stretnutie s primátorom Popradu. „NSM P15 je úzko spojené so svetovými dňami mládeže, ktorých ideátorom bol Svätý otec Ján Pavol II, ktorý bol pred 20 rokmi v Poprade. Svetové dni mládeže budú najbližšie v roku 2016 a P15 by mala mládež pripraviť na toto stretnutie, aj celý náš program bude pripravený tak, aby pripomínal svetové dni mládeže,“ informoval kňaz Ondrej Chrvala, tajomník Rady KBS pre mládež a univerzity.

Na mladých čaká bohatý program

Súčasťou programu podujatia by mali byť katechézy s biskupmi pre mladých, krížová cesta, duchovné, kultúrne a ďalšie spoločenské aktivity. „Tieto programy majú nielen formačný charakter ale aj túžbu, aby mladí zažili živú cirkev. Ponúkame v programe silné svedectvá, kvalitné umelecká čísla a samozrejme liturgiu, to znamená sväté omše a možnosť, aby mladí nielen videli, že existujú normálni kresťania, ale sami sa aj cítili, že my sme tí a nehanbíme sa za to,“ predstavil ambície organizátorov režisér programu Pavol Danko.

Radnica stretnutie podporí

Samospráva prisľúbila organizátorom stretnutia plnú podporu. „Zo strany mesta sme prisľúbili absolútnu prioritu tejto akcii a všetky objekty a nehnuteľnosti vrátane námestia budú poskytnuté bezplatne. Zo strany mesta vytvoríme špeciálnu komisiu, ktorá bude spolupracovať s Konferenciou biskupov Slovenska a dôstojne pripraví túto akciu,“ uviedol primátor Popradu Anton Danko.

Výsledkom pracovného stretnutia na popradskej radnici bola aj zaujímavá myšlienka týkajúca sa Nábrežia Jána Pavla II. „Keďže sme pomenovali nábrežie po Svätom otcovi, urobím všetko preto, aby sme pri príležitosti výročia odsúhlasili výrobu pamätnej tabule alebo busty Jána Pavla II, ktorú by sme mohli odhaliť práve počas tejto akcie za účasti významných cirkevných hodnostárov,“ uzavrel Anton Danko.

Národné stretnutie katolíckej mládeže sa bude konať na Slovensku po druhýkrát. V roku 2013 bol hostiteľom podujatia Ružomberok a bola to alternatíva pre všetkých, ktorí nemohli vycestovať na Svetové dni mládeže v Rio de Janeiro.

Zdroj: Mesto Poprad

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM