Monika Vengrínová Rôzne

Bývalý osobný tajomník pápeža požehnal tabuľu Jána Pavla II.: Inštalovaná bude na popradskej konkatedrále

Pamätnú tabuľu s reliéfom Jána Pavla II., ktorá bude počas Národného stretnutia mládeže P15 inštalovaná na budove Konkatedrály Sedembolestnej Panny Márie v Poprade, požehnal súčasný krakovský arcibiskup, kardinál Stanislaw Dziwisz.

Ilustračný obrázok k článku Bývalý osobný tajomník pápeža požehnal tabuľu Jána Pavla II.: Inštalovaná bude na popradskej konkatedrále
Zdroj: Dnes24.sk

Bývalý osobný tajomník pápeža tak urobil na jednom z najstarších pútnických miest na Slovensku – na Mariánskej hore v Levoči, kde v nedeľu vyvrcholila tradičná mariánska odpustová púť. Tabuľa s reliéfom Jána Pavla II. pripomenie návštevu pápeža v meste pod Tatrami spred 20 rokov.

„Bože, prameň každej milosti a svätosti, dobrotivo zhliadni na nás, svojich služobníkov, čo sme pripravili tento obraz svätého Jána Pavla II., požehnaj ho a daj, aby sme pocítili jeho orodovanie, veď on sa stal priateľom a spoludedičom Krista, žiari ako svedok evanjeliového života a je vynikajúcim orodovníkom u teba Skrze Krista, nášho Pána,“ píše sa v modlitbe požehnania, ktoré prečítal na slávnosti kardinál Dziwisz. Za myšlienkou osadiť ju stojí bývalé vedenie Popradu. Nové vedenie záväzok potvrdilo a vybralo návrh sochára Štefana Hudzika.

„Na tabuli je výzva ‚Nebojte sa!‘, s ktorou sa pápež poľského pôvodu veľakrát obracal na ľudí, nápis ‚Svätý Ján Pavol II., pápež 1978–2005‘ a spomienka na to, že vznikla pri príležitosti výročia návštevy mesta Poprad,“ uviedol Michal Lipiak z organizačného výboru P15. Národného stretnutie v Poprade, počas ktorého bude tabuľa odhalená, je úzko spojené s Jánom Pavlom II. Práve pod Tatrami sa totiž začne oficiálna príprava na 31. svetové dni mládeže (SDM), ktoré sa uskutočnia o rok v Krakove a ich iniciátorom bol pred 30 rokmi Ján Pavol II. V Poprade už nesie meno pápeža aj nábrežie. 

Národného stretnutie mládeže P15 sa uskutoční od 31. júla do 2. augusta a nadväzuje na podobné podujatie spred dvoch rokov, ktoré sa konalo na Liptove. V Ružomberku sa vtedy zišlo približne tritisíc mladých ľudí. „Očakáva sa, že pod ich Tatry príde viac. Pozvanie na P15 zaznelo i pred slávnostným požehnaním pamätnej tabule. Viackrát nechýbalo počas polnočnej mládežníckej svätej omše či v špeciálnom mládežníckom stane. Mladí boli zároveň pozvaní na SDM aj do Krakova,“ uzavrel Lipiak.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM