Monika Vengrínová Kultúra

Celé Slovensko číta deťom: V Poprade čítal viceprimátor i primárka detského oddelenia

Krásny a zaujímavý projekt, ktorého základnou myšlienkou je, aby sme čítali deťom dvadsať minút denne, každý deň, je inšpirovaný Poliakmi a Čechmi. U nás funguje tretím rokom s veľkým úspechom a ohlasom.

Ilustračný obrázok k článku Celé Slovensko číta deťom: V Poprade čítal viceprimátor i primárka detského oddelenia
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Cieľom je vrátiť deti i dospelých k čítaniu

Občianske združenie Celé Slovensko číta deťom vzniklo v roku 2009 s cieľom vrátiť ku knihám nielen malých, ale i dospelých. Už tri roky cestuje po Slovensku na miesta, kde sa nehovorí „Choď a čítaj si“, ale „Poď, budeme si čítať.“

„Chceme vrátiť deti k čítaniu, rodiny k literatúre a bez osobného príkladu sa to neudeje. Naše deti nebudú čítať, keď nečítame ani my. A keď čítame spolu, tak sa o tom aj rozprávame a vytvárame harmóniu a o to nám ide,“ hovorí na margo základnej myšlienky projektu Celé Slovensko číta deťom jeho dramaturgička, producentka a moderátorka Ivana Janáková.

V každom meste čítajú regionálne známe osobnosti

Celé Slovensko číta deťom je inšpirované projektom v Poľsku, kde beží viac, ako desať rokov a v Česku, kde ho organizujú sedem rokov. U nás v minulom roku ľudia z OZ absolvovali osemnásť čítaní, tento rok majú pripravených zhruba dvadsať. Polovicu už majú za sebou. V našom okolí navštívili Spišskú Novú Ves, Vysoké Tatry i samotný Poprad.

„Snažíme sa to robiť tak, že vždy vyťahujeme významné osobnosti daného regiónu, či konkrétne daného mesta, lebo tam sú regionálne známi. Každý región má svoje hviezdy, či už literárne, umelecké, športové, alebo šéfov rôznych organizácií. Je napr. zaujímavé vidieť viceprimátora, že číta. Je to obyčajný človek, otec, má tri deti, prehľad v detskej literatúre a to nás inšpiruje,“ hovorí Janáková.

Nemocnica podobné projekty víta

Práve viceprimátor Mesta Poprad Adrián Kromka bol ten, ktorý čítal deťom na Mestskom úrade v Poprade. V ten istý deň rozprávku O škaredom káčatku z úst lekára Miroslava Repku, báseň O komárovi v podaní primárky Detského oddelenia Nemocnice Poprad Beáty Šoltýsovej a poviedku z dielne režiséra a dramaturga Vanka si vypočuli deti v popradskej nemocnici.

„U nás v nemocnici to bola zatiaľ zrejme jednorazová akcia, lebo sme dostali takúto ponuku, ale potešilo nás to, pretože každé spestrenie v nemocnici pre tie deti znamená trošku zabudnúť na denné pichania a denné stresy. Takže my sme radi a možno, keby sme mali viac času, aj my by sme čítavali, ale nie je to celkom možné v týchto podmienkach. Do budúcnosti by sme však určite privítali podobné projekty, pretože si myslím, že propagácia knihy najmä v dnešnom svete má skutočne veľký význam,“ uvažuje primárka.

Projekt chce byť inšpiráciou

Projekt Celé Slovensko číta deťom, ktorý je podporovaný Ministerstvom kultúry SR, tak bude pokračovať aj naďalej. Jeho myšlienka je rovnaká v Poľsku, v Česku, aj u nás na Slovensku, tu si však občianske združenie spravilo tvár čítania a spôsob dramaturgie svojsky.

„My chceme byť inšpiráciou. Nemusíme to robiť všade, my len chceme prísť, ukázať ako a povedať „Skúste“. Nemáme patent na rozum, možno bude niekto šikovnejší, kto nám ukáže, že sa to dá aj inak,“ uzatvára Janáková.

Celé Slovensko číta deťom
11
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM