Peter Handzuš Krimi

Celoslovenská dopravno-bezpečnostná akcia

Medzinárodná stavovská organizácia TISPOL, združujúca služby dopravnej polície európskych krajín, organizuje tento týždeň (až do 19. decembra tohto roka) na európskych cestách spoločnú dopravno-bezpečnostnú akciu.

Cieľom akcie je pozitívne ovplyvniť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, a tak znížiť nehodovosť a úmrtnosť na cestách. Celá Európa bojuje s nehodovosťou. Napriek viacerým opatreniam na zníženie nehodovosti a úmrtnosti na cestách, počet nehôd sa zvyšuje. Aj z tohto dôvodu počas európskych dopravno-bezpečnostných akcií policajti prísnejšie kontrolujú vodičov. Zameriavajú sa na prekročenie rýchlostí, požitie alkoholu a iných návykových látok. Kontrolám sa nevyhnú ani chodci a cyklisti. Policajti budú monitorovať najmä bezpečnostné prvky, ako napríklad reflexné označenie, či prilby. Cyklisti sú vodičmi vozidiel, a aj na nich sa vzťahuje zákaz viesť bicykel pod vplyvom alkoholu. Vo väčšine európskych štátoch, najmä v tomto období, by si mali vodiči uvedomiť, že v nepriaznivom počasí, keď je na vozovke sneh a ľad, treba znížiť rýchlosť a jazdu prispôsobiť svojim schopnostiam. Slovenská polícia sa do celoeurópskej dopravno-bezpečnostnej akcie zapája už tretí rok. Dopravná polícia sa zameria na všetky priestupky proti bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. Rovnako aj na vodičov, ktorí hrubým spôsobom porušujú dopravné predpisy a svojou jazdou ohrozujú jej iných účastníkov. Nekompromisne budeme pristupovať k vodičom pod vplyvom alkoholu. V priebehu tohoročného mesiaca november policajti zistili alkohol u 167 vodičov motorových vozidiel, v 20 prípadoch u chodcov, pod vplyvom alkoholu bolo 7 cyklistov a 2 motorkári. V tomto mesiaci zomrelo 42 osôb, z nich 33 vodičov, 8 chodcov a jeden cyklista. V novembri v minulom roku zistili policajti alkohol v 188 prípadoch u vodičov motorových vozidiel, u chodcov v 19 prípadoch, v 3 prípadoch u cyklistov, v 3 prípadoch u motorkárov.

Prezident Policajného zboru vydal pokyny, ktorých zámerom je pozitívne ovplyvnenie bezpečnosti a plynulosti na cestách, nie vyberanie blokových pokút. Zamedzeniu skrytého kontrolovania vodičov vychádza polícia v ústrety občanom. V prípade neoznačených hliadok okrem typu a farby vozidla uverejňuje aj konkrétnejší úsek, kde je kontrola vykonávaná. Sú to najmä úseky v blízkosti škôl, nemocníc, miesta zvýšeného výskytu nemotorových účastníkov a nehodové úseky. Počas piatkov a víkendo polícia zvýšila kontroly vodičov na alkohol a návykové látky. Hliadky sú sústredené najmä v blízkosti kultúrno-spoločenských podujatí, v okolí zábavných centier, diskoték, herní a barov.

Informáciu pre Poprd24 poskytla Denisa Baloghová z Prezídia PZ.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM