Martin Sýkora Rôzne

Cena EÚ za súčasnú architektúru: Kvetnická kaplnka o ňu zabojuje!

Lávka v obci Sulín v okrese Stará Ľubovňa bude spolu s Kaplnkou Vzkriesenia v mestskej časti Popradu v Kvetnici prezentovať Slovensko na Cene Európskej únie za súčasnú architektúru

Ilustračný obrázok k článku Cena EÚ za súčasnú architektúru: Kvetnická kaplnka o ňu zabojuje!
Zdroj: TASR

Na ocenenie boli okrem dvoch stavieb na Spiši nominované aj ďalšie tri zo Slovenska, a to rodinný dom z Bernolákova, obytný komplex v Bratislave aj stavba troch slovenských autorov – komunitné centrum sídliace v Českých Budějoviciach.

Konkurentom sulínska lávka

Výstavba lávky v Sulíne prebiehala v rokoch 2014 – 2015, pričom na jej výstavbu bolo použitých viac ako 1,3 milióna eur. Ako uviedol starosta obce Sulín Štefan Romaňák, Poliaci ju vybudovali v spolupráci so Slovákmi najmä vďaka finančným prostriedkom EÚ. „Slovenská strana je 39-percentným majiteľom, Poliakom patrí 61-percentný podiel a v takomto rozložení sme sa podieľali aj na financovaní výstavby lávky,“ priblížil starosta. Autormi stavby je dvojica architektov Pavol Šilla a Irakli Eristavi.

Kvetnická kaplnka môže prekvapiť

Autorom drevenej Kaplnky Vzkriesenia v Kvetnici je architekt Samuel Netočný a postavená bola v rokoch 2014 – 2016. Nachádza sa v nadmorskej výške 941 metrov v mestských lesoch na vrchu Krížová. Výstavba kaplnky zloženej zhruba zo stovky stĺpov, ktorá nemá okná ani dvere, bola financovaná z prostriedkov Rímskokatolíckej farnosti Poprad a z verejnej zbierky.

Najlepšie slovenské stavby z posledných dvoch rokov nominovala do súťaže Slovenská komora architektov. Práve vybraná pätica sa ocitla aj v užších výberoch viacerých slovenských architektonických súťaží, ako je Cena Dušana Jurkoviča, CE.ZA.AR. či cena ARCH. Slávnostné udeľovanie cien sa uskutoční v máji v Barcelone.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM