Peter Handzuš Samospráva

Cena mesta Poprad a čestné občianstvo: Svoj návrh môže podať každý obyvateľ

Obyvatelia mesta Poprad a poslanci MsZ Poprad môžu ešte do konca júla predkladať návrhy na udelenie Ceny mesta Poprad a udelenie čestného občianstva.

Ilustračný obrázok k článku Cena mesta Poprad a čestné občianstvo: Svoj návrh môže podať každý obyvateľ
Zdroj: Mesto Poprad

Ceny mesta Poprad a čestné občianstvo sa budú udeľovať na najbližšom na slávnostnom zasadnutí MsZ mesta Poprad 19. októbra 2018. Návrhy na ocenenie je potrebné doručiť do kancelárie kontaktu s občanmi MsÚ prípadne poštou na adresu MsÚ alebo emailom na adresu podatelna@msupoprad.sk. „Chceme opäť oceniť tých, ktorí si našu pozornosť, úctu a vďaku zaslúžia za to, čo pre naše mesto robili a robia. Chceme vyzdvihnúť ich prínos a ukázať aj ostatným, akých úžasných ľudí máme v Poprade,“ uviedol primátor mesta Jozef Švagerko.

Zmeny v udeľovaní cien

V porovnaní s uplynulým udeľovaním cien dochádza k zmene, ktorú iniciovala poslankyňa MsZ Alena Madzinová na júnovom rokovaní MsZ predložením návrhu dodatku k Štatútu mesta Poprad. Dôvodom bolo, že podľa doterajšieho štatútu sa môže každoročne udeliť len jedna cena mesta.

Vzhľadom na to, že v niektorých rokoch sa môžu výnimočne vyskytnúť prípady, že takéto ocenenie si zaslúžia aj viaceré fyzické osoby, právnické osoby, alebo kolektívy bez právnej subjektivity, poslankyňa požiadala o dodatok k štatútu mesta. Poslanci ho schválili a možnosť udeliť viac cien mesta sa bude týkať už udeľovania cien za rok 2018.

Čestné občianstvo mesta Poprad možno udeliť osobám, ktoré sa obzvlášť významným spôsobom zaslúžili o rozvoj a zveľadenie mesta, ochranu jeho záujmov a šírenie jeho dobrého mena vo svete, alebo ktorí obohatili ľudské poznanie vynikajúcimi tvorivými výkonmi.

Cenu mesta Poprad možno udeliť za:
a)vynikajúce tvorivé výkony a významné výsledky vedeckej, technickej, umeleckej, publicistickej a verejnoprospešnej činnosti,
b)za činnosť osôb, ktoré významným spôsobom prispeli k hospodárskemu a kultúrnemu rozvoju mesta, jeho propagácii doma i v zahraničí,
c) činnosť osôb pri záchrane ľudských životov a majetku mesta a jeho občanov.

Okrem týchto ocenení sa udeľuje aj Cena primátora mesta Poprad. Primátor ju udeľuje občanom mesta za úspešnú a záslužnú činnosť v prospech mesta.

Za dosiahnutie výnimočného športového výkonu v celosvetovom meradle bola v roku 2017 udelená Cena mesta Poprad Petrovi Hámorovi, ktorý výstupom na Dhaulágirí zavŕšil Korunu Himalájí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM