Peter Handzuš Rôzne

Čerstvé alebo dopekané?

Čerstvé pečivo, ktoré rozvoniava v obchodoch, býva pred dopekaním často zmrazené aj niekoľko mesiacov.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR posunulo do medzirezortného pripomienkového konania vyhlášky, ktoré smerujú do oblasti mrazených výrobkov. Ak bude vyhláška odobrená Bruselom, čerstvým pekárenským výrobkom sa bude môcť označovať len výrobok, ktorý je dodaný na trh do 24 hodín po jeho výrobe.

Ako to vlastne je s dopekaním mrazených výrobkov sme sa opýtali Slavomíra Moravčíka, konateľa a predsedu predstavenstva pekární v Liptovskom Mikuláši a Svite.

Vyštudovali ste riadenie potravinárskeho priamyslu a v pekárňach pracujete od roku 1984. Aký je váš názor na konzumáciu dopekaných výrobkov?

Dopekané pekárenské výrobky, či už chlieb alebo pečivo, odporúčam konzumovať len výnimočne. Áno, zákazníka v obchodnom reťazci láka vôňa dopečeného chleba, ale v tej chvíli si neu­vedomí, že ten chlieb bol vyrobený možno pred pol rokom, bol chemicky konzervavaný, prípadne ešte aj prifarbovaný potravinárskym farbivom a potom zamrazený.

Teda takýto výrobok vlastne ani nie je čerstvý?

Zákazník vlastne konzumuje starý výrobok. Okrem toho je jeho trvanlivosť a chuť veľmi obmedzená. Po šestnástich hodinách sa už väčšinou začína mrviť a je prakticky nemožné ho čímkoľvek natrieť. Zo zdravotného hľadiska sa takýto chlieb vôbec nemôže porovnávať s chlebom vyrobeným tzv. klasickým spôsobom – trojstupňovým vedením kvasu.

Čo znamená „klasický spôsob“?

Obe naše pekárne používajú pri výrobe chleba klasickú technológiu, bez použitia chemických prísad. Znamená to, že chlieb od samého počiatku vyrábame 12–14 hodín, čo je energeticky aj nákladovo síce oveľa náročnejšie, ale výsledok stoji za to. Nemenili sme celé desaťročia ani receptúry výrobkov smerom k lacnejším variantom. Naša zásada je, že PEČIEME BEZ CHEMICKYCH PRISAD! Táto stratégia sa nám začína vyplácať, lebo aj spotrebiteľ si už konečne začína uvedomovať, že musí konzumovať nie lacné, ale predovšetkým zdravé výrobky. Veď ide o jeho zdravie a zdravie jeho blízkych.

A ako sa vyrábajú dopekané produkty?

Dopekaný chlieb sa väčšinou vyrába technologiou „na záraz“. V skratke to asi znamená, že je vyrobený za 3–4 hodiny, teda oveľa lacnejšie, ako normálny chlieb. Samozrejme, že musí obsahovať množstvo aditív. Nedávno som si prečítal odbornú štúdiu,ktorá sa zaoberala tým, čo sa vlastne deje v procese dopekania takéhoto chleba a pečiva. Štúda zistila, že pri nadmernom prepečení kôrky môžu vznikať rakovinotvorné látky. Je to na zamyslenie. Nech sú prevádzky označené, že predávajú dopečené výrobky. Zákazník má právo vedieť, či je výrobok, ktorý kupuje vyrobený z čerstvého cesta a bez konzervantov, alebo je vyrobený zo zmrazeného polotovaru.

[youtube=440,253]h­ttp://youtu.be/4bBQwmkm­taE[/youtube]

Video: Youtube

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM