Martin Sýkora Správy

Červený Kláštor pripravený na letnú sezónu: Obec chce udržať kvalitu služieb

Slovenské národné parky cez leto lákajú turistov aj zo zahraničia. Zamagurie postupne objavujú všetci, ktorí hľadajú dobrodružstvo, históriu a zakliatu krásu.

Ilustračný obrázok k článku Červený Kláštor pripravený na letnú sezónu: Obec chce udržať kvalitu služieb
Zdroj: Dnes24.sk

Tak ako každý rok, aj počas tejto sezóny chce Červený Kláštor dobre vyzerať. Obec nehlási veľa noviniek, chce udržať a zvyšovať kvalitu služieb. Letné sezóny v minulosti komplikovali súboje pltníkov. Podľa starostu obce sa však dohodli a plavby po Dunajci by mali byť jednou z najväčších atrakcií.

„Konkurencia je dobrá, ak je zdravá,“ konštatoval starosta Červeného Kláštora Štefan Džurný. V obci zaznamenajú toto leto zaujímavé jubileum. Lávka, ktorá spája Slovensko a Poľsko oslávi v auguste 10 rokov. „Bol som prekvapený, aké množstvo ľudí sa pohybuje po obci i lávke,“ konštatoval Džurný, ktorý má celú obec monitorovanú kamerovým systémom.

Lávka bola vybudovaná v roku 2006. Je dlhá necelých 150 metrov ponad rieku Dunajec. Dominantou je 27-metrový pilier, na ktorom je lávka zavesená. „Pred letnou sezónou sme vykonali údržbu, keďže lávka už má svoje roky. Ide o nátery, rôzne výbrusy a klampiarske práce,“ vysvetlil starosta Červeného Kláštora.

Pre miestnych obyvateľov je dôležitá cezhraničná spolupráca. Lávka je tiež jej dieťaťom. Zamagurčania sa v súčasnosti spolu s poľskými susedmi koncentrujú na spoločné projekty. Ide hlavne o program Interreg, ktorý vyhlásil výzvy. Okrem pekných a pozitívnych momentov však pohraničná obec bojuje aj s problémami. Ako väčšina zamagurských obcí, sú to najmä pozemky a ich vysporiadanie.

Obec schválila zmenu územného plánu, kde súčasný prírodný amfiteáter v blízkosti múzea určila za verejnoprospešný a dáva mu punc dôležitosti. „Problém je, že od r. 2008, na základe zmeny zákona, máme vysporiadaných 20% pozemkov. Zvyšok je štátnych lesov a drobných majiteľov. So štátnymi lesmi rokujeme. Uvidíme, či sa nedohodneme s drobnými vlastníkmi na zámene pozemkov. Prírodný amfiteáter je pre obec kľúčový,“ vysvetlil Štefan Džurný.

Zamagurská obec má čo ponúknuť. Starosta tvrdí: „Určite sa oplatí prísť. Kto tu nebol, nech príde a nebude sa chcieť vrátiť domov.“

Dobytie kartuziánskeho kláštora v Červenom Kláštore
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM