Martin Sýkora Správy

České srdce zradilo turistu: Záchranárom i pacientovi letel na pomoc vrtuľník

V Slovenskom raji zachraňovali 70-ročného turistu. Zradilo ho srdce počas prechádzky na Kláštorisko, pomáhal aj stroj Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS).

Ilustračný obrázok k článku České srdce zradilo turistu: Záchranárom i pacientovi letel na pomoc vrtuľník
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

V piatkových podvečerných hodinách kontaktoval Horskú záchrannú službu (HZS) so žiadosťou o pomoc pre 70-ročného kamaráta český turista. Tomu prišlo počas túry smerom na Kláštorisko náhle nevoľno a potreboval pomoc záchranárov.

„Po príchode ku pacientovi a jeho vyšetrení záchranári HZS zistili, že by sa mohlo jednať o srdcový kolabs. O súčinnosť bola požiadaná posádka VZZS,“ informovali záchranári.

Pre vyzdvihnutie turistu vrtuľníkom bolo potrebné pripraviť ho nielen na letecký transport, ale dostať ho na miesto, odkiaľ je to možné. „Turistu, ktorý sa nachádzal cca 200 metrov od Lanovej lávky pod Kláštoriskom podniesli záchranári HZS za pomoci nosidiel Kong na Lanovú lávku, kde bol ku nemu spustený lekár,“ dodali záchranári.

Pacient bol nabalený do siete a spolu s lekárom následne preložený na palubu vrtuľníka, ktorý s ním letel na vyšetrenia do popradskej nemocnice.

PREČÍTAJTE SI AJ: Dojímavá rozlúčka so záchranármi: Zvuk sirén sa miešal s vrtuľou

Slovenský raj HZS záchranná akcia september 2016
7
Galéria
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM