Monika Vengrínová Kultúra

Český Zlatý slávik Tomáš Klus s kapelou na turné. Neobišli ani Poprad

Fantastickú atmosféru a skvelú zábavu zažila plná sála matejovského kultúrneho domu. Skvelí zabávači a ešte lepší hudobníci vyrazili na česko-slovenské turné, ktoré v každom meste zožína obrovský úspech.

Ilustračný obrázok k článku Český Zlatý slávik Tomáš Klus s kapelou na turné. Neobišli ani Poprad
Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk

Mladý český spevák a gitarista Tomáš Klus v roku 2012 získal cenu Zlatý slávik v kategórii spevák roka. Za posledných štrnásť rokov sa mu tak ako jedinému podarilo predbehnúť stálicu v tejto kategórii Karla Gotta. Teraz so svojou kapelou obchádza české a slovenské mestá, kde vypredáva sály.

Tomáša na turné sprevádza jeho Cílová skupina. Spevom i na gitare mu sekunduje rovnako dobrý hudobník so zmyslom pre humor Jíři Kučerovský. Pri niekoľkých piesňach im asistujú Petr Škoda na cajone a Jan Lstibůrka na kontrabase.

Turné bez stoličiek sľubuje možnosť poriadne sa vytancovať

„Nadväzujeme na jesennú časť nášho turné Ani si nesedejte, čo znamená, že si ľudia nemajú kam sadnúť, pretože sme sa rozhodli, že nebudú stoličky. Je to z toho dôvodu, že na predchádzajúcom turné sme koncertovali v divadelných sálach a ľudia sa sťažovali, že nemajú kde tancovať. Tak sme sa rozhodli urobiť toto turné Ani si nesedejte, aby sa ľudia mohli sťažovať, že nemajú kde sedieť,“ hovorí s úsmevom Tomáš.

Po prvej časti turné, ktoré chalani absolvovali v októbri až decembri minulého roka, sa tak rozhodli pokračovať jeho druhou časťou. Tentokrát je však viac koncertov naplánovaných pre slovenských fanúšikov. „Tú prvú časť turné sme väčšiu časť išli v Česku a prekvapivo menšiu časť na Slovensku. Prekvapivo preto, lebo sme videli, že ľudia nás tu poznajú a bolo krásne vidieť, že spievajú niektoré piesne s nami. Preto tá druhá, dlhšia časť bude u vás,“ premýšľa Zlatý slávik.

Šnúra štrnástich koncertov na Slovensku začala v Bratislave. Kapela už absolvovala i koncerty v Košiciach a v Prešove, štvrtkový večer patril Popradu. „Mestá, v ktorých budeme koncertovať, sme si vybrali tak, že sme do mapy náhodne napichali vlajočky,“ smeje sa Jirka.

Zložiť pieseň za dve minúty nie je žiadny problém

A keďže každý koncert je náročný, chalani pred ním predovšetkým relaxujú. „Prevezieme sa na miesto koncertovania a vlastne sa snažíme nejako pretĺcť až k tomu popoludniu, kedy začne zvuková skúška. Ja vtedy vždy na sebe pozorujem stav svojho tela a svojej mysle, ako by som bol v takom nejakom stand by režime. Stále mám v hlave, že dnes prídu ľudia, ktorí sa chcú baviť a ktorých chceme baviť my, zahrnúť ich energiou. Takže celý deň je vlastne akoby v hmle, taký trošku spomalený a potom večer zrazu gong a ono sa to všetko rozbehne. A možno dnes nie, no,“ uzatvára usmievavý Tom.

Samozrejme, rozbehlo sa to i v Poprade, chalani odohrali fantastický koncert, ktorý roztancoval celú sálu. Nechýbali obľúbené pesničky, staré i tie novšie a absolútne neprekonateľnou sa stala improvizácia piesne na tému, ktorú si vybrali samotní diváci. Žánrom sa stal jazz a pieseň Tomáš odspieval na slová „maturita, whisky a vankúš“.

Turné samozrejme pokračuje ďalšími mestami. Dnes si chalanov určite nenechajte ujsť v Topoľčanoch, zajtra v Ružomberku a v pondelok sa na nich môžete tešiť v Liptovskom Mikuláši. Ďalšie mestá, kam má kapela namierené sú Banská Bystrica, Žilina, Nitra, Trnava, opäť Bratislava, Trenčín a napokon turné zakončia 29.marca v Senici.

Rozhovor na ďalšie, nielen muzikantské témy s Tomášom a Jirkom si môžete na našom portáli prečítať i pozrieť onedlho.

Český Zlatý slávik Tomáš Klus s kapelou na turné. Neobišli ani Poprad
2
Galéria
Český Zlatý slávik Tomáš Klus s kapelou na turné. Neobišli ani Poprad
14
Galéria
Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM