Peter Handzuš Kultúra

Cesta za svetlom

Výstava v Múzeu špeciálneho školstva v Levoči bude venovaná 80. výročiu vzniku prvého ústavu pre slepých.

Pri príležitosti 81. výročia založenia prvého ústavu pre dospelých nevidiacich na Slovensku sa v priestoroch Múzea špeciálneho školstva (MŠŠ) v Levoči uskutoční výstava Cesta za svetlom. Vedúca múzea Štefánia Petreková informovala, že vernisáž bude v stredu 19. októbra o 14.30 h.

Pripravili ju spoločne Ústav informácií a prognóz školstva v Bratislave, Domov sociálnych služieb v Báhoni a Bratislavský samosprávny kraj (BSK) v spolupráci s MŠŠ v Levoči. Výstavu prác zrakovo a mentálne postihnutých ľudí môžu záujemcovia vidieť do 25. novembra. V Levoči budú vystavené košíky, keramika i obrazy, ktoré vytvorili obyvatelia ústavu v Báhoni.

„V 30. rokoch minulého storočia začal prevádzkovať svoju činnosť prvý slepecký ústav pre dospelých mužov a ženy pod názvom Kadlického ústav slepcov v Báhoni,“ priblížila Petreková. Ústav slávnostne otvorili 22. októbra 1930, mal celoslovenskú pôsobnosť a pomenovali ho po prvom predsedovi Zemského spolku, univerzitnom profesorovi a špecialistovi na očné choroby Romanovi Kadlickom. Kapacita ústavu bola kedysi 50 miest a bol oň veľký záujem.

„Okrem výstavy prác sú pripravené aj informačné panely, ktoré zmapujú históriu ústavu od jeho vzniku až po súčasnosť. Fotografie tiež odprezentujú činnosť ústavu,“ doplnila Petreková. Jeho zriaďovateľom je od 1. júla 2002 BSK a funguje ako rozpočtová organizácia. „Teraz má kapacitu 146 miest a je celoročným pobytovým zariadením, pričom poskytuje sociálne služby dospelým osobám, vidiacim aj nevidiacim, vykonáva odbornú i obslužnú činnosť a mnoho ďalších, pomocou ktorých vytvára podmienky a atmosféru príjemného prostredia. Prevažnú väčšinu obyvateľov tvoria starí ľudia,“ dodala Petreková.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM