Peter Handzuš Rôzne

Cestári dvihli most poškodený povodňami

Cestárom Prešovského kraja sa špeciálnou technológiou podarilo zdvihnúť spadnutý most v Novej Ľubovni, ktorý poškodili tohtoročné povodne. Spojenie totiž od leta zabezpečoval len pontónový most, ktorý by nebolo možné používať v zimnom období.

Most je teda v pôvodnej nivelete a pokračujú rekonštrukčné práce na jeho sprejazdnení. Je potrebné ešte dobetónovať stredový pilier a mostné závery. „Všetko prebieha podľa harmonogramu, hoci práce budú naďalej pokračovať. Najťažšiu časť máme za sebou, most sme vrátili do pôvodnej výšky,“ zhodnotil situáciu riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Vladimír Kozák.
Zdôraznil, že použitou technológiou ušetril PSK obrovské finančné prostriedky, ktoré by bolo nutné vynaložiť na stavbu nového mosta. Ak budú práce pokračovať doterajším tempom, v zimnej sezóne budú už budú vodiči jazdiť cez zrekonštruovaný pôvodný mostný objekt. Podobnú technológiu chcú cestári v najbližších dňoch využiť aj pri moste Plaveč, ktorý tiež poškodili tohtoročné povodne.
Tie v PSK v tomto roku poškodili 12 mostov, pričom takmer všetky z nich sa nachádzajú v okresoch Stará Ľubovňa a Kežmarok. Náklady na ich opravu sú predbežne vyčíslené na 4,7 milióna eur. Celkové náklady a škody spôsobené povodňami a mimoriadnymi situáciami v máji a júni v Prešovskom kraji dosiahli 23,7 milióna eur.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM