Martin Sýkora Správy

Cestári opravia 48 havarijných úsekov: Kraj vyčlenil na cesty 12 miliónov eur

Prešovský samosprávny kraj má na opravy ciest, mostov a zosuvov v tomto roku k dispozícii približne 12 milión eur. Ide o 48 havarijných úsekov v dĺžke približne 60 km.

Ilustračný obrázok k článku Cestári opravia 48 havarijných úsekov: Kraj vyčlenil na cesty 12 miliónov eur
Zdroj: Dnes24.sk

PSK ide opravovať

Finančné prostriedky pre jednotlivé okresy boli rozdelené adekvátne podľa podielu spravovanej dĺžky ciest a úsekov, ktoré sú najkritickejšie. „Zo zdrojov Prešovského samosprávneho kraja sme vyčlenili na rekonštrukcie približne 12 miliónov eur, čo pokryje najnutnejšie, z nášho pohľadu aj najproblematic­kejšie cestné úseky v kraji. Samozrejme, že to nestačí a preto musíme hľadať aj iné zdroje financovania hlavne z európskych štrukturálnych fondov,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský. Ako dodal, Prešovský samosprávny kraj v rámci spravovanej siete komunikácií II. a III. tried s dĺžkou 2 445 kilometrov eviduje viac než 750 kilometrov ciest v tzv. 4. a 5. stupni, teda v nevyhovujúcom a havarijnom stave, čo je takmer 31 % celkovej dĺžky. „Aktuálnymi investičnými akciami sa z tejto výmery opraví 48 havarijných úsekov v celkovej dĺžke viac ako 60 kilometrov. Vybrané rekonštrukcie sa budú realizovať najmä na cestách III. triedy, deväť úsekov v okresoch Humenné, Medzilaborce, Poprad, Prešov, Snina, Vranov nad Topľou sú komunikáciami II. triedy,“ povedal predseda PSK. Hodnotiacim kritériom bol pritom predovšetkým stavebno-technický stav vozovky, zohľadnenie triedy komunikácie, intenzity dopravy a jej významu pre dopravnú obslužnosť územia.

Zdroj: TASR

Práce sa už začali

Financie vyčlenené krajskou samosprávou smerujú prioritne na opravu ciest, zahŕňajú však aj prípravy projektových dokumentácií na budúce projekty, realizáciu viacerých mostov, bodových chýb na cestných komunikáciách a sanáciu zosuvov. „S realizáciou niektorých investičných akcií na odstránenie nevyhovujúcich a havarijných stavov úsekov ciest po ukončení procesu verejného obstarávania sme už začali v týchto dňoch. Ide predovšetkým o oblasti Bardejov, Stará Ľubovňa a Vranov n/Topľou. Súčasne pracujeme aj na nevyhnutných rekonštrukciách mostných objektov a sanáciách zosuvov, ktoré boli stavebne začaté v uplynulom roku,“ informoval Peter Kočiško, riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SÚC PSK). Konkrétne ide o úseky cesty v obci Fintice, mosty v Komárove, Prituľanoch a Podolínci.

Zdroj: TASR

Rekonštrukcie úsekov ciest

okres Kežmarok
III/3102 Veľká Lomnica – Stará Lesná (oblasť PP)
III/3099 Holumnica – Ihľany (Jurské prieťah – oblasť SL)

okres Levoča
III/3200 Dravce – Dlhé Stráže
III/3216 Bijacovce – Brezovica
III/3205 Križovatka cestou III/3204 – Pavľany

okres Poprad
II/534 Poprad križ. I/18 križ. D1 Poprad, Vysoké Tatry
III/3080 Poprad- Veľký Slavkov – Nová Lesná

okres Stará Ľubovňa
Rekonštrukcia cesty III/3135 Šar. Jastrabie – Kyjov
III/3150 Plaveč – Andrejovka
III/3121 Jarabina – spojka
III/3147 Nová Ľubovňa – Kolačkov
III/3120 Prieťah mestom Stará Ľubovňa

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM