Správy

Cestári v pohotovosti: V Poprade i v Kežmarku očakávajú snehové jazyky a záveje

I napriek tomu, že aktuálne to našich cestách vyzerá dobre, počas dňa sa situácia môže zmeniť. V troch mestách na Spiši sa cestári pripravujú i na možné snehové jazyky a záveje.

Ilustračný obrázok k článku Cestári v pohotovosti: V Poprade i v Kežmarku očakávajú snehové jazyky a záveje
Zdroj: TASR

V okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča zatiaľ neevidujú žiadne problémy na cestách, sneh je totiž lokálny a nateraz na ne nemá čo nafúkavať. Cestári sa však pripravujú aj na možnú tvorbu snehových jazykov a závejov. Informoval o tom riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja pre oblasť Poprad Marián Barilla.

„Počas dnešného dňa a noci očakávame v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča silný vietor do približne 80 kilometrov za hodinu, ktorý bude sprevádzaný snežením na väčšine územia,“ uviedol ďalej s tým, že by malo pribudnúť do desať centimetrov snehu. Tieto poveternostné podmienky môžu podľa neho spôsobovať tvorbu snehových jazykov a závejov. „Vo večerných a nočných hodinách, keď sa k sneženiu a vetru pridá aj tma, môže byť na cestách zhoršená viditeľnosť,“ do­dal.

Momentálne je v oblasti v teréne podľa riaditeľa 12 sypačov. „Situáciu neustále monitorujeme a operatívne nasadzujeme našu techniku tam, kde je to aktuálne potrebné,“ zdôraznil. Slovenský hydrometeorologický ústav vyhlásil na piatok výstrahy pred vetrom pre celé východné Slovensko, v jeho severnej časti aj pred snehovými jazykmi a závejmi. V okrese Poprad platí tiež výstraha pred vetrom na horách.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM