Viktória Botošová Rôzne

Cestári z východu majú eso v rukáve: Túto starú ruskú mašinu nezastavia ani 5 metrové záveje! FOTO z akcie

Táto zima nebola zatiaľ až taká bohatá na sneh, no východniarski cestári sa však príchodu poriadnej nádielky vôbec neboja. Pozrite sa, ako si táto ruská mašina poradí s riadnymi kopami snehu!

Ilustračný obrázok k článku Cestári z východu majú eso v rukáve: Túto starú ruskú mašinu nezastavia ani 5 metrové záveje! FOTO z akcie
Zdroj: Dnes24.sk

Na ruské stroje poznáme neskutočné množstvo vtipov. Na túto frézu, ktorá už má pár zárezov na prove, však cestári z východu Slovenska nedajú dopustiť. Prezradili, ako im pomohla technika zo Sovietskeho zväzu. Snehovú kalamitu sme tu už dávno nemali, no cestári z východu sa veru nemajú čoho obávať.

„Po snehovej kalamite v roku 1987, boli zakúpené špeciálne stroje na zimnú údržbu,“ uviedol Michal Kráľ.. Je ním napríklad ruská snehová fréza Zil, vyrobená ešte v 80. rokoch minulého storočia. Jej spotreba síce nie je najnižšia, no pri snehových kalamitách odvedie kus práce.

„Na našom stredisku máme snehovú frézu ZILL, vyrobenú v ZSSR v roku 1988. Je to výkonný špeciálny stroj na čistenie ciest od snehu za pomoci otáčavého šneku,“ prezradil M. Kráľ, vedúci strediska cestárov.

Ako dodal, jej výkon je až 1000 ton snehu za hodinu a sneh odhadzuje do vzdialenosti až 40 m. Šírka záberu je 2560 mm. „Využívame ju hlavne v prípadoch, keď napadne veľké množstvo snehu a je potrebné rozširovať prejazdné úseky, alebo odfrézovať neprejazdné úseky ciest,“ dodal Kráľ.

Cestárov potrápila poriadna zima naposledy v roku 2013. „Na ceste pri železničnej stanici v Bánovciach nad Ondavou sme zápasili s takmer päť metrov vysokým a 200 metrov dlhým snehovým závejom. Pod nahromadenie veľkého množstva snehu sa okrem zrážok postaral aj silný vietor. Trvalo dva dni, kým sa technika prekopala týmto závejom na stanicu,“ vysvetlil Kráľ.

„Keďže sme iba v prvej polovici zimy určite nás ešte čaká veľa zásahových dní, sneženie aj poľadovica. Verím však, že nenastanú nejaké kalamitné situácie, vymykajúce sa bežnej zime,“ dodal na záver.

Môže vás zaujímať:

K starej ruskej mašine majú cestári vrúcny vzťah: Vysekala ich aj z 5 m závejov
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM