Správy

Cestujete vlakom aj autobusom? Možnosti prestupu si nájdete RÝCHLEJŠIE

Cestujúci na východe Slovenska, ktorí využívajú prestupy medzi vlakmi a autobusmi, si môžu jednoduchšie a rýchlejšie naplánovať svoju cestu.

Ilustračný obrázok k článku Cestujete vlakom aj autobusom? Možnosti prestupu si nájdete RÝCHLEJŠIE
Zdroj: TASR/František Iván

Vyhľadávač vlakových spojení na webstránke www.zssk.sk už zobrazuje aj prestupné väzby na prímestskú autobusovú dopravu v Košickom a Prešovskom kraji. Informovali o tom v stredu (23. 2.) oba samosprávne kraje.

Ponúkne prestup

Cestujúcemu sa pri vyhľadávaní železničného spojenia automaticky zobrazí možnosť prestupu na prímestský autobus. Novinku pripravil organizátor integrovanej dopravy na východnom Slovensku IDS Východ v spolupráci so Železničnou spoločnosťou Slovensko (ZSSK).

Pri vyhľadanom vlakovom spojení sa zobrazí položka „VLAK-BUS“ a po jej rozkliknutí sa zobrazia smery, na ktoré je od konkrétneho vlaku zabezpečené nadväzné autobusové spojenie. Funkcia je dostupná pre osobné vlaky a regionálne expresy na všetkých tratiach východného Slovenska.

Zobrazenie nadväzných autobusových spojov vo vyhľadávači ZSSK súvisí s postupnou integráciou železničnej dopravy do systému IDS Východ. „V minulosti si cestujúci musel osobitne vyhľadávať vlakový spoj a nadväzné autobusové spojenie, čo bolo zložité a zabralo to aj viac času. Vďaka zobrazeniu prestupov na autobusy si cestujúci jednoducho a rýchlo nájde vhodné spojenie. Ide o ďalší krok smerom k zjednodušeniu cestovania verejnou dopravou na východe Slovenska,“ povedal predseda Košického samosprávneho kraja (KSK) Rastislav Trnka.

Zvýšiť atraktivitu

„Verím, že aj takéto malé kroky môžu východniarov motivovať, aby si vybrali ekologický a moderný spôsob dopravy pri cestovaní do práce, do školy, k lekárovi či za kultúrou. Prostredníctvom spolupráce so Železničnou spoločnosťou Slovensko sa snažíme zvýšiť atraktivitu cestovania verejnou dopravou a znížiť negatívne vplyvy, ktoré spôsobuje individuálna automobilová doprava,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský.

V rámci projektu IDS Východ sa v súčasnosti pripravuje projekt dispečerského a informačného systému v regionálnej verejnej doprave. Po plnom uvedení do praxe bude v priebehu nasledujúcich rokov zabezpečovať okamžitú informovanosť o mimoriadnostiach v doprave a garantovať prestupné väzby medzi dvojicami spojov, a to i v prípade ich meškania.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM