Peter Handzuš Rôzne

Cesty opravia aj v Kežmarskom okrese. Tri úseky zrekonštruujú komplexne

V tomto roku plánuje Prešovský samosprávny kraj do opravy ciest po zime investovať vyše milióna eur. Časť z týchto prostriedkov, ktoré kraj dostal zo štátneho rozpočtu, poputuje aj do okresu Kežmarok. Práce sa nebudú týkať len opravy výtlkov, ale aj súvislejších rekonštrukcií niektorých úsekov.

Ilustračný obrázok k článku Cesty opravia aj v Kežmarskom okrese. Tri úseky zrekonštruujú komplexne
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

„Konkrétne ide o tri úseky, 300 metrov cesty sa opraví na ceste 3. triedy pred obcou Zálesie, 220 metrov medzi obcami Malá a Veľká Franková a 300-metrový úsek sa opraví aj medzi mestom Spišská Belá a Slovenská Ves,“ konkretizoval poslanec PSK Štefan Bieľak. Tieto úseky sú podľa neho v zlom až havarijnom stave a bolo nutné pristúpiť k ich komplexnej rekonštrukcii.

Možno pomôže Regionálny operačný program

„Okrem týchto úsekov sa plánujú modernizovať aj ďalšie úseky väčšieho rozsahu. PSK podal v rámci Regionálneho operačného programu jeden veľký projekt na modernizáciu ciest 2. a 3. triedy a bude sa to týkať aj ciest v okrese Kežmarok,“ dodal Bieľak. V prvom prípade ide o modernizáciu 1,4 kilometra dlhého úseku medzi obcami Reľov a Slovenská Ves. Rovnako ide aj o úsek medzi Ľubicou a Zaľubicou vrátane obnovy mostného objektu. Tento úsek je dlhý viac ako jeden kilometer a predpokladané náklady sú vo výške cca 400 000 €.

V prípade úspešnosti projektu by sa zdroje na tieto úseky mali dostať do PSK ešte v priebehu tohto roku. Podľa Bieľaka sa pripravujú aj kroky k verejnému obstarávaniu. „Realizácia niektorých úsekov by tak prišla do úvahy ešte v tomto roku, čo sa nestihne, bude sa realizovať v budúcom roku,“ dodal.

Ďalšími prioritami v okrese sú úseky ciest 3. triedy medzi Ľubicou, Vrbovom a Jánovcami, rovnako cesta 2. triedy medzi Veľkou Lomnicou, Starou Lesnou a Tatranskou Lomnicou. „Evidujeme aj ďalšie problémové úseky, avšak rešpektujeme aj to, že objem finančných prostriedkov nie je dostačujúci, aby boli realizované,“ uzavrel Bieľak.

Nezabúdajú ani diaľničný privádzač

Okrem toho prednosta Obvodného úradu v Kežmarku Ján Ferenčák pracuje na tom, aby sa pohla dopredu výstavba 2. etapy diaľničného privádzača Poprad – Kežmarok. „Vzhľadom na aktuálnu situáciu predpokladáme, že výstavba by sa mohla začať v roku 2016 s prípadným dokončením v roku 2019. Predpokladané náklady na výstavbu sú stanovené na úrovni 111 miliónov eur, súčasťou projektu je aj výstavba 11 mostov, či úprava koryta rieky Poprad,“ objasnil Ferenčák.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM