Peter Handzuš Rôzne

Cesty sú zjazdné, záveje sa tvoria v okolí Tatier

Všetky cesty na území Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sú momentálne zjazdné. Správa a údržba ciest (SaÚC) PSK upozorňuje na možnosť tvorby snehových jazykov a závejov na cestách 2. triedy v oblasti Vysokých Tatier, 3. triedy pri obci Gerlachov,

Dispečer SaÚC PSK Tomáš Lažo informoval, že snehové prehánky môžu byť v súčasnosti v okolí Bardejova, Sniny, Medzilaboriec, Stropkova, Prešova, Popradu, Svidníka a Starej Ľubovne. Väčšina ciest 1. triedy je bez snehovej pokrývky, mokrá alebo utlačená vrstva snehu do dvoch centimetrov je v okolí Lenartova, Hutky a na horských priechodoch Vernár a Podspády.

Bez problémov zjazdné sú aj všetky cesty 2. triedy, v okolí Vysokých Tatier, na Magure, v okolí Červeného Kláštora a Medzilaboriec sa nachádza ujazdená vrstva snehu do piatich centimetrov. Stále neprejazdný je od 20. januára úsek cesty medzi Štrbou a Šuňavou v okrese Poprad, ktorý zafúkalo. Cestári ho sprejazdnia až po zlepšení poveternostných podmienok.

Lažo ďalej uviedol, že v noci na dnes bolo nasadených 92 sypačov, ktoré najazdili takmer 14.500 kilometrov. Inertným materiálom posypali viac ako 2200 kilometrov ciest, chemickým posypom upravili vyše 2500 kilometrov ciest. Najviac pluhovania bolo v okolí Popradu a Humenného, v kraji celkom prepluhovali viac ako 8300 kilometrov ci­est.

Slovenský hydrometeorologický ústav dnes vydal pre oblasť Spiša výstrahu 2. stupňa pred silným vetrom. V okresoch Kežmarok, Levoča, Poprad a Spišská Nová Ves sa miestami na hrebeňoch hôr očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo, v nárazoch rýchlosť 25 až 35 metrov za sekundu. To predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká. Výstraha platí do 18. hodiny.

Text + Foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM