Peter Handzuš Krimi

Cesty v bývalom vojenskom obvode nie sú verejne prístupné

Po zrušení Vojenského obvodu Javorina o budúcnosti ciest musí rozhodnúť ministerstvo obrany.

Cesty v bývalom Vojenskom obvode Javorina nie sú ani po jeho zrušení verejne prístupnými komunikáciami. Na území bývalého Vojenského obvodu Javorina sú cesty slúžiace lesnej a poľnohospodárskej výrobe. Okrem toho sú tu aj cesty, ktoré slúžili pre vojenské účely a sú aj po zrušení VO Javorina vo vlastníctve štátu, v správe ministerstva obrany. Agentúru SITA o tom informoval vedúci tlačového oddelenia ministerstva obrany Ivan Rudolf. Potvrdzuje to aj ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. „Vo vojenskom priestore Javorina nie sú žiadne cesty zaradené do cestnej siete Slovenskej republiky,“ uviedol hovorca ministerstva Martin Krajčovič.

Ministerstvo obrany bude s cestami nakladať v súlade so zákonom o prevode vlastníctva nehnuteľného majetku na obec alebo vyšší územný celok. Cesty musia byť podľa Rudolfa najskôr vyhlásené za nadbytočné a následne majetkovo-právne usporiadané. Môžu sa previesť na inú štátnu organizáciu alebo pri nezáujme ich môže rezort ponúknuť v osobitnom ponukovom konaní na predaj. Pri neúspešnom predaji sa môžu takéto nehnuteľnosti previesť na obec alebo samosprávny kraj.

Ak cesty vo Vojenskom obvode Javorina prestanú byť účelovými a ich parametre by spĺňali kritériá pre zaradenie medzi cesty II. alebo III. triedy, môže nový vlastník požiadať ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja o ich zaradenie do cestnej siete. „Cestná sieť vo Vojenskom obvode Javorina nebola predmetom delimitácie cestného majetku zo štátu na Prešovský samosprávny kraj k 1. januáru 2004,“ uviedol pre SITA riaditeľ Správy a údržby ciest PSK Vladimír Kozák. Cesty II.a III. triedy končiace na hraniciach vojenského priestoru sú podľa Kozáka zadefinované v cestnej databáze príslušným označením cesty a ďalšími parametrami. Zmena ich dĺžky, prípadne iné zaradenie do kategórie ciest sú v právomoci ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. Podmienkou správy a údržby ciest prešovskými cestármi je podľa Vladimíra Kozáka doplnenie delimitačného protokolu z roku 2004.

Existujúce cesty v bývalom Vojenskom obvode Javorina by mohli vodičom skrátiť cestu napríklad z Kežmarku smerom na Tichý potok a Lipany. Cesta cez Javorinu predstavuje aj alternatívu pre vodičov medzi Kežmarkom a Levočou. Cez bývalý vojenský priestor sú z druhej strany prístupné aj obce Holumnica, Jurské a Ihľany, ktoré v minulosti už niekoľkokrát odrezali od sveta povodne na Holumnickom potoku. Podobne je to aj s ďalšími obcami, ktoré boli doteraz dostupné len z jednej strany. Celé územie bývalého vojenského priestoru sa začlení do okresov Kežmarok, Levoča, Stará Ľubovňa a Sabinov, v ktorých sa o údržbu ciest stará Prešovský samosprávny kraj.

Zdroj: WEBNOVINY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM