Peter Handzuš Správy

Cétéčko je už aj v kežmarskej nemocnici. Na vyšetrenie by ste mali čakať minimálne

Nemocnica Dr. Vojtecha Alexandra v Kežmarku má od stredy 3. februára k dispozícii CT prístroj, ktorý však nie je úplne nový.

Ilustračný obrázok k článku Cétéčko je už aj v kežmarskej nemocnici. Na vyšetrenie by ste mali čakať minimálne
Zdroj: TASR

„CT prístroj je schopný vykonať všetky bežné vyšetrenia, natívne alebo kontrastné od hlavy až po dolné končatiny,“ uviedol vedúci rádiologický technik Marián Ksiažek. CT vyšetrenia sa vykonávajú na doplnenie diagnostiky pri nejasných röntgenových nálezoch. Ksiažek zdôraznil, že CT vyšetrenia sú zároveň podrobnejšie ako tie z röntgenu.

*** „O CT prístroj sa kežmarská nemocnica začala snažiť pred štyrmi rokmi. Zistili sme, že rádio-diagnostická technika tu chýba, pretože predošlé vedenie odpredalo röntgen aj s ultrazvukmi. My sme túto nemocnicu prebrali vo veľmi zlom stave a začali sme ju skladať dohromady. CT prístroj spolu so stavebnými úpravami a ďalšími poplatkami a daňami stál do 300 000 eur,“*** informoval námestník pre liečebno-preventívnu starostlivosť v kežmarskej nemocnici Štefan Volák. Podľa jeho slov nejde o nový CT prístroj, je už dva roky používaný. „Mali sme však referencie, že ide o prístroj, ktorý funguje a je technicky v takej kondícii, že pre našu nemocnicu je dostatočný,“ ubezpečil Volák.

Využitie nového zariadenia, ktoré nemocnica zakúpila z vlastných zdrojov, bude zacielené predovšetkým na okolie mesta Kežmarok. „Spádová oblasť okresu je 71 000 obyvateľov, ktorí tu majú trvalé bydlisko. Môžeme k nim však pridať aj obyvateľov zo severu a juhu od nášho okresu,“ uviedol Volák. Podľa neho sa denne prostredníctvom nového CT prístroja vyšetrí 10–15 ľudí, pričom čakacia doba by mala byť minimálna.

Kežmarská nemocnica má cétéčko. Na vyšetrenie by ste mali čakať minimálne
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM