Peter Handzuš Rôzne

Chátrajúca budova blokuje cestu. Nemá ju kto zbúrať

Na Lidickej ulici v Matejovciach stojí polorozpadnutá budova. Tá sa môže každú chvíľu zrútiť. Kým však stojí, ohrozuje životy všetkých, ktorí tadiaľ prechádzajú. Mesto začalo problém riešiť, no ten má niekoľko háčikov. Od marca je tak prechod okolo b

Matejovčania spísali petíciu a chcú, aby bola Lidická ulica opäť prejazdná. Petíciu podpísalo 564 občanov. Na MsZ s požiadavkou o riešenie situácie vystúpil Pavel Oravec, zastupujúci obyvateľov Matejoviec.

Problém rozpadajúcej sa budovy má však viacero „ale“. Mesto uzavrelo zrekonštruovanú cestu a parkovisko v okolí budovy. Muselo tak urobiť, aby chránilo životy a zdravie okoloidúcich. Vlastníkom cesty je totiž mesto.

Horšie to už je ale s budovou. Tá je postavená na pozemku, ktorý vlastní štát. Ale budovu štát nevlastní. Tú už nejaký čas vlastnia ľudia, ktorí sami nemajú kde bývať. Nie aby ešte dali zbúrať nejakú budovu. Štát ani mesto nemá páky na to, aby prinútilo nových majiteľov nehnuteľnosti niečo urobiť.

Je síce možné, aby bola stavba odstránená a náklady by sa mohli vymáhať od jej majiteľov. Do toho sa však nikomu nechce, lebo majitelia bez príjmu sú v podstate nepostihnuteľní. Ten, kto odstráni stavbu, tak vlastne urobí na vlastné náklady. Už či sa do toho pustí mesto alebo štát.

Mesto prisľubilo, že sa problémom bude zaoberať aj ďalej. Nasledovať by mali stretnutia so statikom, na ktorých by sa malo hovoriť o možnosti sprejazdnenia aspoň jedného jazdného pruhu okolo budovy na tejto ulici.

Pomôcť Matejovčanom by možno mohol Obvodný úrad, ktorý zastupuje štát, na ktorého pozemkoch nehnuteľnosť stojí. Štát však tiež peniaze na sanáciu stavby nemá.

Ideálne by asi pre obyvateľov Matejoviec bolo, ak by budova čo najskôr spadla sama. Mesto by tak upratalo ruiny z cesty a tá by mohla byť opäť prejazdná. Zbytok ruín by sa oplotil a o tisíc rokov by bol ideálnym miestom pre archeológov, ktorí by mohli skúmať, čo za významná stavba v Matejovciach stála, že sa jej nik nechcel dotknúť… Či?

[color=#ff0000]­Viac o petícii a problémovej nehnuteľnosti sa dozviete od obyvateľa Matejoviec Pavla Oravca a vedúcej odboru výstavby popradského MsÚ Kristíny Horákovej z videosprávy­.[/color]

[blockquote]Text petície občanov vo veci dopravnej komunikácie na ulici Lidická v Poprade-Matejovciach

My, občania Slovenskej republiky, v súlade s ustanoveniami zákona č. 85/1990 Zb. o petičnom práve v znení neskorších predpisov žiadame kompetentné orgány mesta Poprad, primátora mesta Poprad a mestské zastupiteľstvo Mesta Poprad, aby urýchlene vyriešili havarijný stav budov na ulici Lidická č. 61 a 63 v Poprade-Matejovciach tak, aby dopravná komunikácia z tohto dôvodu uzavretá, bola opätovne voľne prejazdná bez akéhokoľvek obmedzenia. Súčasné riešenie dopravnej situácie v tejto lokalite je nevyhovujúce a okrem iného ohrozuje aj školopovinné deti navštevujúce Základnú školu na ulici Koperníkova v Poprade-Matejovciach.

Sme presvedčení, že kompetentné orgány majú možnosť využiť aj iné prostriedky ako použili doteraz. Žiadame preto zodpovedných za tento stav, aby bezodkladne podnikli všetky nevyhnutné kroky na opätovné sprejazdnenie dopravnej komunikácie na uvedenej ulici. Upozorňujeme pritom, že zákon č. 50/1976 Zb.z. v znení neskorších predpisov /Stavebný zákon/ dáva stavebnému úradu dostatok kompetencií aby konal v týchto intenciách a uvedenú požiadavku vo verejnom záujme zabezpečil. Súčasne upozorňujeme, že obdobný havarijný stav hrozí aj na budove na ulici Lidická č. 59.

V súlade s §11b Zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších predpisov žiadame poslancov mestského zastupiteľstva o zvolanie zhromaždenia obyvateľov obce – mestskej časti Poprad-Matejovce – k tejto problematike.

My, dole podpísaní občania, vyjadrujeme zásadný nesúhlas s doterajším riešením havarijnej situácie na ulici Lidická v Poprade-Matejovciach, a s tým súvisiacim zhoršením bezpečnosti dopravy. Žiadame bezodkladnú nápravu tohto stavu a urýchlené spre­jazdnenie uvedenej komunikácie. [/blockquote]

Poprad24 Foto: Peter Handzuš Video: Peter Handzuš

Chátrajúca budova blokuje cestu. Nemá ju kto zbúrať
1
Galéria
barabizna
18
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM