Peter Handzuš Správy

Chátrajúce budovy na Lidickej ulici: Už našli majiteľov!

Uzatvorená komunikácia v popradskej mestskej časti Matejovce už istý čas trápi miestnych obyvateľov. Tí dokonca spísali petíciu za jej znovuotvorenie, resp. odstránenie schátranej budovy, ktorá uzatvorenú cestu ohrozuje. Radnica sa snaží problém rieš

Ilustračný obrázok k článku Chátrajúce budovy na Lidickej ulici: Už našli majiteľov!
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

„Pozitívom je, že sme konečne majiteľov našli a úspešne im doručili rozhodnutia o zabezpečení stavby. Negatívom je, že sú to osoby nemajetné a bez finančných zdrojov na to, aby vykonali tieto práce. Preto mesto Poprad robí kroky pre zabezpečenie situácie,“ informovala prednostka Mestského úradu v Poprade Oľga Netočná.

Výsledkom týchto krokov je právoplatné a vykonateľné rozhodnutie, ktorým boli nariadené neodkladné zabezpečovacie práce spočívajúce v odstránení juhovýchodného rohu budovy. Celý proces sa začne podaním návrhu na výkon tohto rozhodnutia, a to podaním návrhu na exekúciu, ktorý musí spečatiť súd poverením na vykonanie exekúcie.

Podľa slov vedúcej právneho oddelenia MsÚ Adely Bednárovej bude následne vydané upovedomenie o začatí exekúcie, ktoré musí byť účastníkom konania doručené. Až tak môže exekútor pristúpiť k vydaniu exekučného príkazu, a až po jeho doručení vlastníkom stavby môže nastúpiť mesto a zabezpečiť plnenie tohto rozhodnutia.

[color=#cc0000]­[size=14]Nebu­de to také jednoduché[/si­ze][/color]
Otvorenie komunikácie je však podľa prednostky naďalej boj na dlhé lakte. Okrem nemajetných vlastníkov budovy sú v celom prípade aj ďalšie komplikácie. Na liste vlastníctve sú totiž záložné práva viacerých veriteľov a dokonca niekoľko exekúcií. Mesto teda absolvuje rokovania s veriteľmi a dokonca aj so štátom, ktorý je majiteľom pozemku pod stavbou.

„Komplikácie môžu nastať v súvislosti s už spomínanými viacerými záložnými právami veriteľov na liste vlastníctva a bude nevyhnutné v celom procese s nimi komunikovať,“ poznamenala Bednárová. Ak by však vlastníci stavby opätovne písomnosti nepreberali, radnica môže požiadať o ustanovenie opatrovníka týmto osobám.

„Ozaj robíme všetko tak, aby sme mohli čo najskôr túto komunikáciu otvoriť, avšak mesto musí postupovať podľa zákonných podmienok. Napriek tomu je našou veľkou snahou vyjsť obyvateľom časti mesta v ústrety a v čo najkratšom čase cestu sprístupniť,“ ubezpečila Netočná.

Predmetná komunikácia sa nachádza na Lidickej ulici v Matejovciach. Pod petíciu za jej znovuotvorenie sa podpísalo minimálne 550 nespokojných obyvateľov. Mesto túto komunikáciu uzatvorilo v marci tohto roka, pretože padajúce časti budovy ohrozovali autá i chodcov.

Chátrajúce budovy na Lidickej ulici: Už našli majiteľov!
16
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM