Monika Vengrínová Rôzne

Chodníky v Tatrách na zimu uzavrú: Turistické topánky ale odkladať nemusíte

Po letnej turistickej sezóne Tatranci na niekoľko mesiacov opäť chodníky uzavrú a dovolia tak prírode a zvieratám oddychovať. Pre tých, ktorí ale hory milujú i v zime a nenavštevujú ich len za účelom lyžovačky, je tu dobrá správa. Mnoho turistických trás je na návštevníkov pripravených celoročne.

Ilustračný obrázok k článku Chodníky v Tatrách na zimu uzavrú: Turistické topánky ale odkladať nemusíte
Zdroj: TASR

Už od nedele 1.novembra čaká Vysoké Tatrry sezónna uzávera vysokohorských turistických chodníkov. Tatranci však tvrdia, že aj napriek tomu netreba odkladať turistický výstroj, nakoľko sa tak nedeje komplexne po celých Tatrách. „Ide najmä o vyššie položené chodníky, vysokohorské priechody medzi dolinami, sedlá a štíty. Turisti sa napriek uzávere aj v zimných mesiacoch dostanú na všetky vysokohorské chaty s výnimkou Chaty pod Rysmi,“ upozornila výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.

Takmer všetky chaty otvorené celoročne

Podľa návštevného poriadku Tatranského národného parku (TANAP) sa uzávera začína 1. novembra a končí 15. júna. Dôvodom je najmä ochrana tatranskej prírody a aj bezpečnosť turistov. Obdobie tzv. medzisezóny je však stále vhodné na turistiku a to aj napriek sezónnej uzávere vysokohorských chodníkov. „Príroda je to, prečo k nám turisti prichádzajú a preto rešpektujeme návštevný poriadok TANAP a rovnako apelujeme na ľudí, aby ho dodržiavali. Upozorňujem však, že sa naši návštevníci nemusia obávať nedostatku miesta pre turistiku počas plánovanej sezónnej uzávery. Celoročne sú otvorené takmer všetky vysokohorské chaty, a samoz­rejme, aj chodníky k nim,“ zdôraznila Maťašovská.

Najobľúbenejšie túry sú v tomto období podľa nej trasy z Hrebienka na Zbojnícku chatu alebo na Zamkovského a Téryho chatu a pre menej zdatných odporúčajú Tatranci prechádzku okolo Studenovodských vodopádov. Rovnako je možné prejsť niektoré úseky obľúbenej tatranskej magistrály ako napríklad zimný priechod zo Skalnatého plesa na Hrebienok, prípadne až na Sliezsky dom.

Zimná sezóna odštartuje 26.novembra

Častejšie zmeny počasia v tomto období a sneh vyžadujú, aby turisti pri prechádzkach po Tatrách nezabúdali na kvalitnú, pevnú, ideálne aj nepremokavú obuv a teplé oblečenie. „Uzatvorené lokality vyžadujú pokoj pre zver. Začína sa totiž kamzičia ruja a svište sa pomaly zamurovávajú. Turisti by nemali zabúdať ani na to, že teraz postupne prebiehajú aj jesenné technické údržby na lanovkách, aby sa strediská pripravili na zimnú lyžiarsku sezónu. Ak turisti plánujú využiť i služby lanoviek, je vhodné si vždy zistiť, čo v danom termíne a lokalite premáva,“ zdôraznila Maťašovská.

Práve jedenásty mesiac v roku je v prevádzkach cestovného ruchu považovaný za obdobie, kedy je potrebné otočiť list a pripraviť sa na zimnú sezónu. Oficiálne otvorenie zimnej sezóny vo Vysokých Tatrách je naplánované tento rok na 26. novembra, kedy už po tretí raz otvoria Tatranský ľadový dóm na Hrebienku. „Táto ľadová bazilika opäť prinesie niečo jedinečné, nové, zaujímavé, zatiaľ prezradíme len toľko, že celkovo sa použije takmer 70 ton ľadu a výstavba tejto atrakcie začne 6. novembra,“ uzavrela Maťašovská.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM