Peter Handzuš Rôzne

Chrípkových ochorení v kraji pribúda. Objavila sa aj rotavírusová enteritída

Na území Prešovského kraja zaznamenali lekári v uplynulých dňoch v porovnaní s predchádzajúcim kalendárnym týždňom nárast chrípkových ochorení. Vyplýva to z aktuálnej správy, ktorú zverejnil na svojej internetovej stránke Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Prešove.

Ilustračný obrázok k článku Chrípkových ochorení v kraji pribúda. Objavila sa aj rotavírusová enteritída
Foto: Zuzana Jakubičková

V prípade akútnych respiračných ochorení zaznamenali epidemiológovia na území kraja v týchto dňoch mierne klesajúci trend. Lekári im počas 7. kalendárneho týždňa nahlásili 13.191 prípadov ARO, čo je o 19 menej ako v predošlom týždni.

Z celkového počtu ARO tvorili 2210 prípadov CHPO. V predchádzajúcom týždni ich bolo 2061. Znamená to, že počas 7. kalendárneho týždňa došlo v porovnaní s predchádzajúcim k nárastu chrípkových ochorení.

„Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola u ARO a CHPO zaznamenaná vo vekovej skupine šesť- až 14-ročných. Z celkového počtu hlásených komplikácií v počte 340, boli najviac hlásené sinusitídy – 245 prípadov,“ uvádza sa v správe krajských epidemiológov.

V nemocniciach platí zákaz návštev

V súvislosti so zvýšenou chorobnosťou sa počas uplynulých dní nevyučovalo v 58 školských zariadeniach na území Prešovského kraja. Najviac škôl, a to sedem materských, osem základných a tri stredné, zostali zatvorené v okrese Vranov nad Topľou. Na území kraja zostáva naďalej v platnosti zákaz návštev lôžkových oddelení nemocníc.

Rotavírusová epidémia v popradskej nemocnici

Okrem ARO zaznamenali lekári v Prešovskom kraji aj epidémiu rotavírusovej enteritídy nozokomiálneho charakteru na novorodeneckom oddelení Nemocnice Poprad. Zdravotnícke zariadenie muselo v tejto súvislosti prijať viacero protiepidemio­logických opatrení. V nemocnici sa kladie zvýšený dôraz na hygienu lekárov, dezinfekciu plôch a pomôcok. Choré deti sú zároveň izolované. Aj na toto oddelenie sa v súčasnosti vzťahuje zákaz návštev.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM