Eva Viestová Rôzne

Chystáte sa dovolenku? Nezabudnite vybaviť pas pre svoju ratolesť

Od júna minulého roka už nie je možné zapísať do cestovného pasu rodiča údaje o dieťati mladšom ako päť rokov. Tie musia mať pri ceste do zahraničia svoj vlastný doklad. V tejto súvislosti polícia upozorňuje na to, aby ľudia využili pokojnejšie obdobie pred letnými dovolenkami na ich vybavenie.

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa dovolenku? Nezabudnite vybaviť pas pre svoju ratolesť
Zdroj: TASR

Polícia prijala v minulom roku takmer 357 000 žiadostí o vydanie cestovného pasu a vydala ich viac ako 373 000.

Od začiatku roka do 15. apríla požiadalo o jeho vydanie okolo 55 000 občanov a takmer rovnaký počet už bol vydaných. Vyše 10 300 žiadostí sa týkalo detí do šesť rokov.

Teraz je ten správny čas

V tejto súvislosti polícia upozorňuje na to, aby ľudia, ktorí potrebujú cestovné doklady využili momentálne pokojnejšie obdobie pred letnými dovolenkami. Žiadosti sa podávajú na oddeleniach dokladov okresných riaditeľstiev Policajného zboru.

Od júna minulého roka už nie je možné zapísať do cestovného pasu rodiča údaje o dieťati mladšom ako päť rokov. Tie musia mať pri ceste do zahraničia svoj vlastný doklad.

„Mnohí si tieto formality nechávajú na poslednú chvíľu, čím riskujú, že strávia pri podávaní žiadosti v strede leta dlhší čas. Ideálne je práve toto obdobie – ešte stále je možné vybaviť potrebné doklady bez zbytočného stresu a čakania,“ upozornila hovorkyňa Prezídia Policajného zboru Denisa Baloghová.

Boom nastáva v máji

Podľa skúseností z predchádzajúcich rokov hlavný nápor na vydanie pasov začína v máji. Pri cestách do vízových krajín, ako je napríklad Egypt či Turecko, treba podľa Baloghovej brať do úvahy, že jeho platnosť musí byť najmenej šesť mesiacov po udelení víza.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM