Monika Vengrínová Rôzne

Chystáte sa na hory s malým dieťaťom? Pred túrou sledujte vývoj počasia

Ak sa počas víkendu chystáte na túru, buďte opatrní. Horskí záchranári upozorňujú návštevníkov vysokohorských oblastí, aby pred jej začiatkom sledovali vývoj počasia a vysokohorské túry plánovali pozornejšie. Obzvlášť, ak so sebou berú batoľa.

Ilustračný obrázok k článku Chystáte sa na hory s malým dieťaťom? Pred túrou sledujte vývoj počasia
Zdroj: Dnes24.sk

V nasledujúcich dňoch by mali turisti pri plánovaní túr počítať na horách takmer vo všetkých oblastiach s dažďom a prehánkami, a to najmä v popoludňajších hodinách. Turistom odporúčajú horskí záchranári skorý nástup na túru, výber kratších túr, a to najmä ak idú na vysokohorskú túru aj s malými deťmi.

Dieťa strčili do batoha

„Hovoríme o prípadoch, keď rodičia zoberú na výlet jeden a polročné či dvojročné deti. Väčšinou sú tieto deti v sedačkách, nehýbu sa, a keď začne pršať, vo vyšších polohách sa výraznejšie ochladí. Takéto deti sa s tým ťažšie dokážu vyrovnať,“ objasňuje riaditeľ Horskej záchrannej služby Jozef Janiga.

Vo svojej praxi sa už stretol s rôznymi spôsobmi, akými sa snažili rodičia ochrániť deti pred nepriaznivým počasím alebo pomôcť im pri náročnej túre. „Stretol som sa aj s prípadom, keď rodičia naložili dieťa do obyčajného batoha,“ dodal Janiga.

So známkami podchladenia

Horskí záchranári pri podobných prípadoch zasahovali aj tento týždeň, keď rodičov s malými deťmi zastihla v horách búrka s intenzívnym dažďom. Pri ich príchode už deti javili známky podchladenia, oba prípady však našťastie skončili bez následkov.

Foto: ilustračné

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM