Peter Handzuš Samospráva

Čierna skládka pri rieke: Radnica získala dotáciu na odstránenie odpadu

Na severozápadnej hranici katastrálneho územia Spišská Belá, pozdĺž vodného toku Biela, sa nachádza rozľahlé miesto s čiernou skládkou.

Ilustračný obrázok k článku Čierna skládka pri rieke: Radnica získala dotáciu na odstránenie odpadu
Zdroj: TASR

Podľa slov Pauly Grivalskej z oddelenia životného prostredia na Mestskom úrade v Spišskej Belej získala samospráva dotáciu na sanáciu miesta po tom, čo sa zapojila do výzvy Environmentálneho fondu. „Čierna skládka odpadu vznikala postupne v dlhšom časovom horizonte ukladaním rôzneho typu odpadu bez rešpektovania ochrany prírody, legislatívy a v neposlednom rade aj bez rešpektovania zásad slušného správania,“ opísala Grivalská s tým, že k tomuto miestu s nezákonne umiestneným odpadom majú voľný prístup živočíchy i ľudia. Skládka sa nachádza pri vodnom toku, takže je možný rozptyl odpadu prívalovou vodou aj ďalej v smere toku od pôvodného miesta uloženia. Podľa Grivalskej samospráva vyhodnotila potrebu sanácie tohto miesta za dôležitú.

Mesto získalo na sanáciu čiernej skládky z Environmentálneho fondu dotáciu vo výške 48 500 eur, spoluúčasť mesta je vyčíslená na 2500 eur. „Samospráva má na mieste vyzbierať odpad, odviesť ho a zneškodniť na riadenej skládke odpadov v Spišskej Belej. Ak to bude vzhľadom na charakter odpadu možné, dôjde aj k vytriedeniu a zhodnoteniu odpadu. Záverečnou aktivitou bude úprava predmetného miesta, ktorá bude pozostávať z navezenia rekultivačnej vrstvy zeminy,“ priblížila Grivalská. Práce by mali byť ukončené do konca septembra.

Odstraňovanie skládok je značne problematické a finančne náročné. „Rovnako je tendencia k opätovnej akumulácii odpadu na takýchto miestach, preto chce mesto zabezpečiť prevenciu nelegálnej činnosti,“ uviedla. Ako preventívne opatrenie na elimináciu opätovného hromadenia odpadu v budúcnosti tu budú príslušníci mestskej polície realizovať hliadky, dôjde aj k inštalácii fotopascí a osadia sa i zákazové informačné tabule.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM