Krimi

Čierny tieň nad biskupom: Polícia vyšetrovala vladyku Chautura pre údajné sexuálne obťažovanie

Polícia vyšetruje biskupa gréckokatolíckej cirkvi - vladyku Milana Chautura, ktorá pochádza z východu Slovenska. Vlani v novembri ho obvinila istá žena zo sexuálneho obťažovania.

Ilustračný obrázok k článku Čierny tieň nad biskupom: Polícia vyšetrovala vladyku Chautura pre údajné sexuálne obťažovanie
6
Galéria
Zdroj: TASR

O prípade možného sexuálneho obťažovania hlavou gréckokatolíckej cirkvi informuje TV Markíza. Polícia vyšetrovala vladyku Milana Chautura, pretože ho vlani v novembri obvinila istá žena zo sexuálneho obťažovania, keď bola šesťročné dieťa.

Polícia prijala trestné oznámenie na biskupa pred mesiacom. Ako televízii povedal prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobaník, vyšetrovateľka celú vec po dokazovaní zastavila a prípad postúpila na prokuratúru.

Úrad obvinenia odmieta

V stanovisku Eparchiálny úrad v Košiciach uvádza, že skupina veriacich chcela Chauturovi gratulovať k jeho jubileu a požiadali o povolenie nakrúcať túto udalosť na kameru.

„V skutočnosti však neprišla ohlásená skupina, ale len jedna pani s kameramanom. Vladyka ich prijal, návšteva sa odvíjala v pokojnej atmosfére, avšak v jej závere dotyčná pani pred kamerou obvinila Mons. Chautura zo sexuálneho obťažovania v čase jej detstva. Vladyka toto obvinenie jednoznačne odmietol. Ukázalo sa, že stretnutie bolo zinscenované podvodom, pre celkom iný účel, aj inú reláciu," píše úrad vo vyhlásení.

Po schôdzke sa podľa úradu spomínaná žena obrátila aj na políciu. „Mons. Chautur sa podrobil vyšetrovaniu a polícia vo veci koná. Vedomosť o tom, či spomenutá pani kontaktovala aj príslušné Vatikánske úrady, ktoré sú pri takýchto obvineniach kompetentné z hľadiska cirkevného práva, Eparchiálny úrad nemá. Vznesené obvinenie však vladyka jednoznačne odmieta a verí, že pravda v celej veci vyjde na povrch," dodáva úrad.

Vladyka sa bráni

Svoje stanovisko zverejnil na sociálnej sieti podvečer aj samotný vladyka. „Potom mi ukazovala obrázok z časopisu Slovo, kde na kolenách mi sedí dievčatko nášho kňaza s tým, že mi zdôrazňovala – takto som kedysi sedávala aj ja. Potom mi hovorila o tom, ako som ju hladkal, pritúlil, či pobozkal. Bolo mi jej ľúto, lebo dieťa pobozkať, pritúliť, či objať je čosi normálne a ľudia to bežne robia stále, samozrejme pokiaľ nemajú postranné úmysly. To som potom však musel vysvetľovať až vyšetrovateľovi PZ, nakoľko spomínaná pani aj po spokojnej rozlúčke na Eparchiálnom úrade postúpila vec polícií. Je zrejmé, že k tejto jej iniciatíve sa "ktosi“ veľmi ochotne mediálne pridal aj napriek negatívnym zisteniam polície. Preto mi zostáva len veriť, že ľudia nezájdu až tak ďaleko, že prijmú každú zlú správu aj bez riadneho vyšetrenia objektívnych skutočností, pre ktoré sú v právnom štáte vytvorené orgány činné v trestnom konaní," napísal predstaviteľ cirkvi.

Milan Chautur je košický gréckokatolícky eparcha, ktorý bol vymenovaný v roku 2008 rímskym pápežom Benediktom XVI. V Konferencii biskupov Slovenska je vladyka Milan Chautur na čele Rady pre rodinu a Rady pre inštitúty zasväteného života a spoločnosti apoštolského života.

Vladyka Milan Chautur
6
Galéria
Zdroj: FB Milan Chautur
Zdroj: kosice.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM