Martin Sýkora Správy

Cintoríny v novom šate: Pod Tatrami sa intenzívne opravuje a odstraňujú dlhoročné závady

Všetky popradské cintoríny prechádzajú drobnou ale aj masívnejšou údržbou. Pripravuje sa aj digitalizácia.

Ilustračný obrázok k článku Cintoríny v novom šate: Pod Tatrami sa intenzívne opravuje a odstraňujú dlhoročné závady
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Na popradských cintorínoch sa naplno rozbehla údržba a opravy, ktoré by mali zlepšiť stav infraštruktúry a odstrániť dlhoročné poruchy. Najintenzívnejšie sa pracuje na najväčšom pohrebisku v Poprade – na cintoríne v Poprade – Veľkej.

„Na tomto cintoríne sme opravili chodník ku krížu, opravili sme aj výlevku a prístupový chodník. Súbežne sa v priestoroch cintorína Poprad – Veľká pracuje na osvetlení, ozvučení, trativode a taktiež na štyroch nových stanovištiach vody. Toto všetko bude osadené až po dokončení chodníka. Tieto práce boli financované z prostriedkov, ktoré sme si zarobili vlastnou činnosťou. Z vlastných prostriedkov dokážeme v tomto roku urobiť ešte jeden chodník. Ak by sme chceli urobiť viac, potrebovali by sme prostriedky od mesta, pretože vlastné peniaze potrebujeme použiť aj na údržbu techniky a ďalšie nevyhnutné položky súvisiace s chodom spoločnosti. Opraviť pritom musíme aj múr vedúci popri ceste vedúcej na Veľký Slavkov, ktorý je v dezolátnom stave a na 5 miestach sa prepadáva,“ informoval konateľ Pohrebno-cintorínskych služieb(PCS) v Poprade František Švirloch.

Na rad prišla aj zeleň na cintorínoch, konkrétne predovšetkým stromy. Začalo sa s vyrezávaním stromov, na ktoré bolo vydané rozhodnutie mesta, pokračovať sa bude s orezávkami stromov na pohrebiskách vo Veľkej, v Spišskej Sobote, v Strážach i v Matejovciach. Chodníky sa budú opravovať aj na cintoríne v Strážach – tam to však po dohode zrealizuje spoločnosť Brantner. PCS tam čaká oprava múru – ešte predtým sa však musí vysporiadať so stromami, ktoré rastú pri múre na súkromnom pozemku.

„Chcem, aby bol na cintorínoch poriadok a aby to na nich vyzeralo tak, ako to na pietnom mieste má vyzerať. Peniaze sú potrebné na viacero vecí, sami a bez pomoci mesta to nedokážeme. Verím preto, že poslanci nás v tejto snahe podporia,“ uzavrel konateľ PCS František Švirloch.

V Poprade je spolu 10 tisíc hrobových miest. Keďže zámerom vedenia PCS je aj digitalizácia cintorínov, začalo pracovať na prieskume trhu a oslovilo 3 firmy, ktoré túto službu ponúkajú.

Ilustračné foto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM