Peter Handzuš Rôzne

Členovia židovskej komunity oslávia Deň zmierenia-Jom Kipur

Najvýznamnejší sviatok židovského kalendára Jom Kipur, známy ako Deň zmierenia, si pripomenú židia na celom svete 10. októbra. Sláviť ho však začnú tak ako všetky sviatky už v predvečer - v nedeľu 9. októbra po západe slnka.

Jom Kipur nasleduje 10 dní po začiatku židovského Nového roka 5772, ktorý sa tento rok začal sláviť 28. septembra a jeho slávenie pokračovalo 29. a 30. septembra.

Židovský Nový rok – Roš Hašana je podľa tradície dňom účtovania za skutky predchádzajúceho roka. Nadchádzajúci sviatok Jom Kipur – Deň zmierenia je vyvrcholením dní pokánia od Nového roka a je to jediný sviatok, na ktorý sa vzťahuje Tórou predpísaný úplný pôst.

Podľa tradície na Jom Kipur Hospodin dáva odpustenie niektorých hriechov z minulosti. Nejde však o automatické odpúšťanie, ale je spojené s predpokladom hlbokého duševného očistenia sa od hriechov a úprimného pokánia. Ide o odpustenie hriechov človeka voči Hospodinovi. Na odpustenie hriechov voči blížnym a na zmierenie s nimi je potrebné odpustenie a zmierenie s ľuďmi, ktorým bolo ublížené.

Židovský Nový rok a Jom Kipur sa nazývajú aj vysoké sviatky alebo sviatky pokánia. Sú to čisto religiózne sviatky. Iné sviatočné dni židovského kalendára majú väčšinou väzbu na prírodné či poľnohospodárske udalosti.

Text + Foto: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM