Peter Handzuš Rôzne

Cvičenie hasičov v Tatrách

HaZZ chce precvičiť záchranu ľudí a hasenie požiaru v horskom teréne.

Príslušníci Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) sa dnes chystajú zrealizovať taktické cvičenie vo Vysokých Tatrách, ktoré bude zamerané na evakuáciu osôb z horských chodníkov a likvidáciu požiaru s využitím leteckej techniky. Základňou pre nácvik je lokalita Hrebienka nad Starým Smokovcom v nadmorskej výške 1285 metrov.

Ako TASR informoval vedúci operatívno-technického oddelenia Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove Peter Kovalík, dnešnou akciou chcú precvičiť súčinnosť jednotiek hasičov pri vyhľadávaní a evakuácii ľudí z horských chodníkov v prípade rozsiahleho požiaru s pomocou leteckej techniky, ako i nasadenie síl a prostriedkov HaZZ pri ochrane objektov.

Pôjde aj o simuláciu hasenia požiaru v ťažko dostupnom horskom teréne za pomoci jazierkového systému. „Ide o systém jazierok či zásobníkov vody. Z nich sa tlačí voda do vyššie položených miest čerpadlom,“ vysvetlil Kovalík.

„V neposlednom rade bude prezentovaná spolupráca s Vrtuľníkovým krídlom leteckej základne Generálplukovníka Jána Ambruša v Prešove, bez ktorého by bolo takmer nemožné zdokonaľovať leteckú záchrannú službu, ako aj modul leteckého hasenia v Hasičskom a záchrannom zbore, a teda zvyšovať bezpečnosť a dostupnosť pomoci pre ľudí v tiesni,“ doplnil Kovalík.

Zároveň objasnil, že na cvičení bude prezentované hasenie požiaru pomocou BAMBI vakov vrtuľníkom Mi-17 N, ako aj vyhľadávanie osôb pomocou vrtuľníka leteckej pátracej a záchrannej služby Mi-17 LPZS.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM