Martin Sýkora Iné športy

Cyklisti si prídu na svoje aj pod Tatrami: Jubilejný ročník pretekov Okolo Slovenska opäť povedie cez Tatry

Najvyšší počet tímov v histórii pretekov sľubuje výbornú konkurenciu. Tri slovenské družstvá chcú byť úspešné.

Ilustračný obrázok k článku Cyklisti si prídu na svoje aj pod Tatrami: Jubilejný ročník pretekov Okolo Slovenska opäť povedie cez Tatry
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Jubilejný 60. ročník medzinárodných cyklistických pretekov Okolo Slovenska privíta od 7. do 12. júna rekordných 24 tímov zo 16 krajín sveta. Organizátori podujatia odovzdali číselnú „jednotku“ členovi Dukla Banská Bystrica Marošovi Kováčovi. Okrem prológu v Banskej Bystrici čaká cyklistov päť etáp, počas ktorých sa bude bojovať o 226 bodov do rebríčka Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI).

„Chceli sme ukázať Slovensko po zaujímavej stránke. Podarilo sa nám splniť predsavzatia, ktoré sme si predsavzali,“ vyjadril sa k profilu jednotlivých etáp generálny riaditeľ pretekov Peter Privara. Podujatie opäť zaradili do kalendára EUROPE TOUR v kategórii 2.2, organizátori rozdelia celkové prémie vo výške 20.000 eur. Okrem rekordného počtu 24 tímov sa predstaví v pelotóne spolu 21 Slovákov. Na podujatí sa ukážu tri čisto slovenské tímy – reprezentačný tím Slovenska, regionálny tím Stredné Slovensko a kontinentálny tím Dukla Banská Bystrica, ktorý získal aj jednotku na drese.

Hrdiť sa týmto číslom bude počas piatich dní dlhoročný účastník Maroš Kováč. „Celý profil trate ešte nemám naštudovaný, ale viac-menej po toľkých ročníkoch, ktoré som absolvoval, tak už skoro všetko poznám. Rozhodujúca bude forma. Všetci sa upnú na pretekára s číslom 1, budú sledovať či je hoden toho čísla. Mojim každoročným cieľom je vyhrať aspoň jednu etapu, minulý rok som vyhral, rok predtým tiež, tak verím, že do tretice sa mi to podarí tiež,“ povedal.

Začiatok jubilejného 60. ročníka je v Banskej Bystrici, kde na cyklistov čaká 1,1 km dlhý prológ. Najťažšie a najkrajšie momenty sľubujú pelotónu tatranské etapové úseky. 9. a 10. jún budú pre Podtatrancov najzaujímavejšie. Na cyklistov čaká tradičné stúpanie na Štrbské pleso, prejdú Liptovom, Oravou a záverečné kilometre povedú cyklistov do symbolu kúpeľníctva – Piešťan. Organizátori vyjadrili mierne sklamanie z neúčasti profesionálneho kontinentálneho tímu, ale náplasťou je účasť reprezentačných tímov Bieloruska, Maroka a Lotyšska.

Počas pretekov sa bude bojovať o päť cenných tričiek – žltý pre najlepšieho jazdca v celkovom poradí, biely s modrými bodmi pre najlepšieho pretekára v bodovacej súťaži aj biely s červenými bodmi pre najlepšieho vrchára. Na najlepšieho cyklistu do 23 rokov čaká biely dres a dres v slovenskej trikolóre ponesie najlepší domáci pretekár. Spestrením celého podujatia je projekt Slovenských elektrárni pod názvom „Energia na kolesách“, ktorý umožní zapojenie rekreačných cyklistov do miesta dojazdu záverečnej etapy – Piešťan.

Program 60. ročníka pretekov Okolo Slovenska:
utorok 7. júna – prológ: Banská Bystrica, 1,1 km
streda 8. júna – 1. etapa: Banská Bystrica – Banská Bystrica, 136,8 km
štvrtok 9. júna – 2. etapa: Banská Bystrica – Štrbské pleso, 170,1 km
piatok 10. júna – 3. etapa: Štrbské pleso – Zuberec, 193,2 km
sobota 11. júna – 4. etapa: Zuberec – Bojnice, 183,7 km
nedeľa 12. júna – 5. etapa: Bojnice – Piešťany, 121,9 km

Okolo Slovenska v Spišskej Sobote
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM